PlugPay ble etablert i 2019, og har sitt utspring fra IKT Elektro – hvor Henning Backe også er daglig leder. Han forteller:
- Under våre mange besøk i borettslag for å monterte elbilladere eller ha befaring, ble vi klar over at mange ikke ønsket å drifte ladeanleggene og ha ansvar for å fordele kostnader mellom beboerne. Det var med andre ord behov for mer enn hardwaren.
På samme tid hadde det poppet opp mange aktører på lademarkedet; som bensinstasjoner og kraftleverandører. En utvikling Backe og det øvrige lederskapet i IKT Elektro bestemte seg for å utfordre.
De beholdt elektrikerbrillene på, da de gikk i tenkeboksen.
- Det slo oss at vi elektrikere bare satt med en liten bit av det voksende markedet, og vi bestemte oss for å lage et system som fungerer bedre enn det som var etablert. Vi ville lage en administrasjonsløsning som elektrikerne skulle fronte og selge til borettslag, sameier, bofellesskap og bedrifter.
Kortreiste elektrikere
Selskapet utviklet softwaren og skilte satsingen ut i selskapet PlugPay. Selskapet har doblet porteføljen hvert halvår, og har allerede før vi skriver juli måned 2023 hentet inn rekordomsetningen i 2022 på 16 millioner kroner. På det meste travle, er det blitt montert fem ladeanlegg per virkedag.
- I tillegg til at vi lagde attraktive systemer, har vi fått god drahjelp av våre forhandlere og et stadig økende ladebehov, understreker han.
Nettopp at det er lokale elektrikere som selger produktene og løsningene, er en viktig del av konseptet.
- Vi har mange eksempler på at vi har fått oppdrag i konkurranse med store, nasjonale aktører nettopp fordi sluttkunden kjenner til den lokale bedriften. Det hjelper veldig at elektrikeren og kunden snakker samme dialekt!
- I tillegg har vi jobbet bevisst etter et mål om at det skal være like enkelt å bli PlugPay-kunde som å selge en bil på Finn. Med det som utgangspunkt, har vi laget et system hvor hele prosessen er automatisert og sømløst.
Tar støyen for forhandlerne
At systemene er attraktive og lettsolgte, er naturlig nok avgjørende for at mange installatører ønsker å være forhandler av PlugPay. Men også at de slipper eventuell støy etterpå, har bidratt til den raske utbredelsen, forteller Backe.
- Vi har døgnåpen support som tar seg av alle henvendelser fra sluttkunden. Dermed kan elektrikerne fokusere på neste salg. I tillegg tager vi det enkelte ladeanlegg med den bedriften som har montert dem, slik at eventuelle senere utvidelser av anlegget alltid går tilbake dit.
At de hele tiden har hatt tett dialog med kundene, har også vært en verdifull ressurs og bidratt til brukerstyrt utvikling. Altså å lage de løsningene kundene vil ha.
- I tillegg har vi hele tiden stilt oss følgende spørsmål underveis; «Vil det gjøre ladingen enklere?». Om vi har konkludert med et «nei», har vi ikke gått videre på det sporet.
Rettferdig lading i boligkomplekser
En problemstilling som raskt dukket opp i dialogen med borettslag og boligsameier, var ønsket om en rettferdig fordeling av ladekostnadene for bruken av de felles ladestasjonene. Det var gjerne en styreleder som bestemte en generell ladepris for alle beboerne, uavhengig av spotprisen og når på døgnet ladingen foregikk.
PlugPay fant løsning, som den første tilbyderen i markedet.
- Vi koplet oss på strømleverandøren og utviklet et system for individuell spotprisberegning time for time, samt nettleie og strømstøtte. Dermed kunne de som lader når strømmen er billigst – og det er mest kapasitet i nettet – bli belønnet. Vi ønsket at det skulle være samme mulighet for rettferdig og lønnsom lading i en blokk som i en enebolig.
Daglig leder Henning Bache og driftssjef Øyvind Holst gleder seg over den gode mottakelsen PlugPay har fått i markedet, og gir sitt store distribusjonsnett av elektrikere mye av æren for suksessen. |
Først ute med Vipps-integrasjoner
Et annet eksempel på at PlugPay flytter grenser, er integrasjoner mot Vipps i ladeadministrasjonssystemene. De var ikke bare først i markedet da de lanserte betalingsløsningen i 2021, men også før Vipps selv trodde det var mulig!
- Vi var den bedriften i Norge med størst øking i Vipps-transaksjoner, og en dag banket det fem personer fra ledergruppa deres på døra for å finne ut hva som foregikk. Da jeg fortalte at det var en del av betalingsløsningen i våre ladesystemer, nektet de å tro det. «Nei, Vipps støtter ikke elbillading», mente de.
Først etter at Vipps-gjengen med selvsyn hadde sjekket det ut på PlugPays testladestasjon på området, forsto de realitetene.
- Kort tid senere hadde Vipps utviklet sin egen løsning og lansert det for lademarkedet. At den var basert på vår utvikling, er vi litt stolte av!
Solceller og energilagring
PlugPays systemer støtter de fleste elbilladere på markedet, og har i tillegg hurtig- og lynladere i porteføljen.
- Det er veldig interessant å se hurtig- og lynlading i sammenheng med solenergiproduksjon og batterilagring, spesielt på bedriftssiden. Det vil korte ned tilbakebetalingstiden på investeringen vesentlig ved at man både kan dekke eget ladebehov og tilby lading eksternt. Dermed får man en god inntektskilde.
Nettopp på dette området har blant annet bensinstasjoner feilet med sin ladestrategi, mener han.
- De burde absolutt ha satset på solenergi. Nå må de basere seg på strømnettet, med de nettkostnader og prissvingninger det innebærer.
Hatt beilere på døra
Markedet for PlugPays løsninger er enormt, og Backe ser det ikke som umulig at de etter hvert vil krysse noen landegrenser. En utvikling og et potensial som selvsagt ikke gått upåaktet hen. Flere investorer har banket på døra for å kunne få en bit av kaka.
Foreløpig har de blitt høflig avvist.
- En viktig del av vår lidenskap, er at vi skal ha korte beslutningslinjer og ha mulighet til å kaste oss rundt når vi ser en mulighet til forbedringer eller nye markedsområder. Så langt har det ikke vært noen investorer som har matchet våre holdninger!