I mer enn 30 år har Elotec utviklet alarmer og overvåking tilpasset alle typer bygg, og er i dag en ledende aktør av sikkerhetsløsninger. I 2015 kastet selskapet også sine øyne på radarteknologi, med mål om å kunne registrere den minste bevegelse i et rom, helt ned til pust og puls hos personen i rommet og med det unngå uønskede hendelser.
Syv år og 90 millioner investerte kroner senere, kunne de presentere Elotec EloCare for verden.
- Dette er nok et nytt og spennende marked for våre installatører og vi gjennomfører allerede kursing i systemet for våre kunder, sier Nina Kleven.
Heidi Brurok, Elotecs prosjektleder innovasjon, helse og velferdsteknologi. |
Fanger opp unormale situasjoner
Systemet indikerer når nevnte bevegelser opphører eller synker under satte terskler, og presenterer lettfattelig informasjon for tilstedeværende personell. Det gir mulighet for å fange opp unormale situasjoner og å gjennomføre raske tilsyn og tiltak.
I samarbeid med Innovasjon Norge ble Arresten i Trondheim først ute til utprøving av systemet, og de fastslo raskt at det faktisk bidro til å redde liv. Her ser man viktigheten av raske endringer i pustefrekvens på innsatte som enten er ruset eller får et epileptisk anfall.
Helge Busch, fagleder i arresten i Trondheim uttalte følgende i et intervju i Politiforum: «Jeg vil påstå at dette radarsystemet er det beste verktøyet for å observere de innsatte for å unngå uønskede hendelser».
28. juni i fjor kom det store gjennombruddet, da Elotec ble tildelt kontrakt for levering av pust- og bevegelsessensorer til Politidirektoratet (POD) og Kriminalomsorgen (KDI). Kontrakten hadde en kjøpsverdi på 10,5 MNOK. Estimert verdi for Elotec i tilsvarende markeder, lød på 100 MNOK.
- Vi er blitt sikkerhetsklarerte for å kunne jobbe innenfor POD og KDI, og det krevde en lovendring i straffegjennomføringslovens §29a før produktene kunne settes i ordinær drift, sier Nina Kleven.
Elotec fikk svært stor oppmerksomhet under messen i Dubai i mars. |
På vei ut i verden
Siden er den revolusjonerende teknologien blitt tatt i bruk i en rekke fengsler og arrester i både inn-og utland, og etterspørselen er raskt akselererende.
- Den internasjonale interessen tok av etter at vi presenterte løsningen på en messe i Dubai i mars, forteller Elotecs markedssjef Adrian Andresen.
- Vi visste ikke helt hva vi kunne forvente, men ble raskt «slått i bakken» av interessen – og kom tilbake med over 200 leads i kofferten. Snart dukket det opp store delegasjoner fra alle verdens kanter for å høre mer om denne unike teknologien. Vi har fortsatt ettervirkninger fra Dubai-messen, som har åpnet mange dører mot det globale markedet.
Via en sensor i taket, dekkes hele rommet, og hver lille bevegelse blir fanget opp. Dersom det er avvik i respirasjonen (åndedretten) til personen, vil det gå et varsel og tiltak kan iverksettes. Dermed har de ansatte kontroll på innsatte også utenom de faste, fysiske observasjonsrutinene.
- Det har jo vært en del uønskede hendelser i norske fengsler de siste årene. Situasjoner som nå kan fanges opp tidsnok. Vi er veldig stolte av å ha utviklet en så unikt, verdensledende produkt her på Oppdal. Det omfatter både softwaren og hardwaren, sier Nina Kleven.
Arber Mehaj, selskapets key account manager velferdsteknologi. |
Satser stort på helseinnovasjon med ny type sensor
Den samme teknologien vil også kunne nyttiggjøres på en rekke andre områder hvor den handler om å registrere selv de minste bevegelser. Ikke minst helse- og omsorgssektoren, som er en stor satsings i selskapet, forteller Heidi Brurok, prosjektleder innovasjon, helse og velferdsteknologi.
- Som i fengselsceller, kan Elotec EloCare brukes til å overvåke tilstedeværelse og respirasjon. Respirasjonsendring er kjent i verden som den beste indikasjonen på sykdom eller endring i helsetilstand. Systemet måler pustefrekvens basert på små bevegelser i brystkassen, som kan defineres og gi grunnlag for indikasjon. Det vil være kjempeviktige parametere for helsepersonell.
På den måten vil teknologien stå for en «ikke-inngripende» overvåking av personer med mål om å gjøre personell i stand til bedre prioritering av ressurser og oppfølging.
Arber Mehaj, key account manager velferdsteknologi, påpeker at teknologien verken skal stille diagnoser, forebygge sykdom eller erstatte menneskelig kontakt og tilsyn, men skal brukes som et nyttig hjelpemiddel for personellet på sykehjem, sykehus, omsorgssenter, helsehus etc.
- Og ved bruk av systemet i hjemmetjenestene, vil eldre og pleietrengende få trygghet, og vil kunne bo hjemme lenger, legger han til.
Elotec-gjengen på plass på standen i Dubai. |
Jobber med medisinsk godkjenning
For å kunne igangsette medisinsk behandling basert på systemet, kreves det medisinsk godkjenning. En spennende og kostbar prosess, etter at EU innførte strengere regler for testing og godkjenning av medisinsk utstyr. Loven, Medical Device Regulation (MDR), trådte i kraft i 2021, og Norge er bundet til MDR gjennom EØS-avtalen.
- Vi er nære godkjenningen og gleder oss til at teknologien skal kunne rulles ut for fullt. Dette er teknologi som ikke finnes fra før, og interessen er svært stor i både inn- og utland, sier Nina Kleven.
- Elotec EloCare føyer seg godt inn i vår måte å tenke samfunnsansvar på, og gir oss en ekstrem motivasjon og stolthet!