Salg og distribusjon vil foregå gjennom grossistleddet, og målet er at Amina Charge skal være den foretrukne ladeboksen for elektrikerne.
Elektrikeren i fokus
- Vi har hatt elektrikerne i fokus fra dag én. Det vil si at Amina både skal ha høy kvalitet, trygg i bruk og svært enkel å montere. Ladeboksen er liten og helt fri for ekstra, unødvendig «dilldall», sier Jørgensen.
- Eksempelvis er det kun én type skrue i hele boksen, og det er ingen ekstra deler som følger med da laderen kommer fiks ferdig. Det trengs heller ingen sertifisering for å kunne montere den, slik at installatøren kan bruke den elektrikeren som måtte være tilgjengelig ved installasjon. Etterpå kan esken kastet rett i papirresirkuleringen. Vi har brukt veldig mye tid på å gjøre dette til et svært bærekraftig og monteringsvennlig produkt.
- At ladeboksen i tillegg vil få en pris på 3- 4.000 kroner, som er langt under halvparten av mange av dagens tilbydere selv om den er like effektiv, vil gjøre dette til et lettsolgt produkt. Både design utvikling og produksjon skjer i Norge, og vi har en smart og effektiv produksjonslinje som bidrar til at vi kan forsvare en hyggelig utsalgspris.
Mange tunge aktører
Amina-gründerne Eirik Jørgensen og Fredrik Lima, begge med en fortid hos Zaptec, startet selskapet med en visjon om å gi alle mulighet til å kjøre grønt. De fikk med seg mange tunge investorer på eiersiden, og kunne hente inn 87 millioner kroner på kort tid.
- Nesten umiddelbart etter at vi lanserte emisjonen ble den overtegnet. Svært mange ville være med på denne satsingen, sier Jørgensen.
Selskapet verdsettes allerede til mellom 250 og 300 millioner kroner - før en eneste ladestasjon er solgt -, og ambisjonen er ikke snauere enn å få en omsetning på én milliard kroner i løpet av tre-fire år. Parallelt med at produktet er blitt kjent gjennom medieomtaler, har også forventingene fra markedet økt suksessivt. Allerede har de kastet sine øyne ut i verden.
- Vi ønsker ikke å starte i Norge for å se om dette fungerer og eventuelt ta det videre derfra. Vi har allerede etterspørsel fra Norden og Europa, og vil se på de markedene samtidig. Dette er et produkt markedet vil ha og kommer til å ville ha, sier Gjeruldsen.
Han er ikke i tvil om at behovet denne type produkter vil fortsette å øke betydelig i årene framover.
- Ja, vi ser en enorm utvikling de neste årene for elbiler bare her i Norge. Per dags dato er 17,7 prosent av den totale bilparken ren elbil. Med en øking på mer enn 50 prosent de neste to årene, er det mange ladere som skal rulles ut både i hus og hytter i tiden framover. Med Amina får man en lader som passer uansett lokasjon og installasjonssted og som passer til alle typer elbiler, så jeg er veldig trygg på at vi har et solid produkt «alle» vil trykke til sitt bryst.
Gjeruldsen trekker fram de mange som ønsker å bytte til elbil, men som ønsker en ladeløsning som ikke nødvendigvis krever å måtte bygge ut det elektriske anlegget i boligen og som er enkel i bruk.
- De fleste ønsker en lader som er enkel å bruke - en plug-and-play-løsning - uten å være avhengig av en egen ladeapp for å kunne lade smart. Smart lading kan ivaretas gjennom bilens egen app eller andre smarthusapper. De vil ha en lader av god kvalitet, som er trygg i bruk og til en god pris - og som gjør jobben. Vi vil bidra til at utfasingen av fossilt drivstoff går raskere, og at Norge oppnår sine ambisiøse klimamål.
Enkle ladere kan også lade smart
Amina-laderen er ikke den smarteste på markedet. Det er også et helt bevisst valg, påpeker de.
- I stedet for å lage et eget økosystem, en egen app som skal styre ladingen, gjør vi den heller tilgjengelig for tredjeparts utstyr. Dermed kan sluttkunde betale en litt rimeligere pris for en lader som kan integreres med alle systemer og apper om det skulle være ønskelig. De færreste bruker i dag en spesifikk ladeapp, men foretrekker en Tesla- eller Tibber-app eller hvilken preferanse man måtte ha for å lade bilen når strømmen er billigst. Det bekrefter behovet for en lader som er god nok, og som heller kan bli en del av systemet i stedet for å bli selve systemet. Det mener vi helt klart er veien å gå videre.
- Det er to sterke aktører som har ledet an utviklingen og som har skapt en referanse i den andre enden av denne smartness-skalaen (les: Zaptec og Easee), og det har kommet en rekke produkter i mellom dem og der vi befinner oss. Vi ønsker å ta en rolle i den motsatte enden og være en stemme for å forklare hva som er godt nok, og at dette produktet vil fungere bra for hvermannsen som ønsker å være med på det grønne skiftet på en enkel måte.
Mindre behov for hurtiglading
Ladeboksen vil støtte 32 ampere en-fase. Det vil si maks 7,4 kW. Mer enn bra nok, sier Jørgensen.
- Bruksmønsteret på biler i dag er en annen enn for noen år siden, hvor de har gått fra 200 km kapasitet for hver batterilading til 500 km. Det gjør at behovet for å lade hurtig ikke er like stort lenger. Nå handler det om å lade jevnt og trutt, gjerne når strømmen er billigst eller om natta, så er du «Good to Go» på morgenen. På samme måte vil Amina-laderen være et godt alternativ til også å lade opp motorsykkelen eller mopeden, som vi vil se en sterk øking av på veiene i tiden framover.
- Har man Amina Charge på veggen, har man en lader som er bra nok både til elbilen og motorsykkelen/mopeden. Så ja, vi har klokkertro på at dette er et lettsolgt produkt elektrikerne gjerne vil ha i sin portefølje!