Norges Hyggeligste Håndverker ble startet i 2017, og er et bransjesamarbeid mellom ulike aktører i håndverkerbransjen. Kåringen fokuserer på de positive historiene fra håndverksbransjen, løfter frem gode rollemodeller, og håper å inspirere ungdom til å velge yrkesfag. Rett og slett å bringe  stoltheten tilbake til håndverksyrkene!

Finalistene i elektriker-klassen

De tre finalistene i elektrikerklassen som skal kjempe om tittelen Årets Hyggeligste Rørlegger 2024, er Maiken Nygård Hansen, Skjalg Birger Ahlstrøm og  Adam El Boumlali. Kategorivinneren, er deretter med i konkurransen om å bli Årets Hyggeligste Håndverker 2024.

Maiken Nygård Hansen fra Bodø er kjent for sin positive holdning og evne til å finne løsninger, og  har imponert mange med sin lidenskap for faget.

Veien inn i håndverksfaget var ikke opplagt for Maiken. Etter å ha fullført en utdanning innen kontor og administrasjon, begynte hun å jobbe på en solcellefabrikk.

– En kollega spurte meg om jeg virkelig ville fortsette på kontoret, eller om jeg heller ville prøve meg litt i produksjonen. Det fikk meg til å tenke, og jeg bestemte meg for å ta sjansen, forteller Maiken.

Hun begynte å jobbe i produksjonen og ble etter hvert sertifisert som prosessoperatør. Selv om hun trivdes med det praktiske arbeidet, måtte hun ta en viktig beslutning da avdelingen hennes ble lagt ned i 2012.

– Jeg måtte velge mellom å gå tilbake til kontorarbeid eller fortsette som prosessoperatør et annet sted. Samtidig hadde jeg blitt mer og mer interessert i elektrofaget, siden jeg stadig møtte på elektrikere i fabrikken, det virket som de hadde en veldig spennende jobb, forteller Maiken

Fascinert av elektrofaget, bestemte Maiken seg for å studere videre innen elektro, og kombinerte elektrofagene med en lærlingeplass.

I jobben som elektriker finner Maiken glede i variasjonen og de daglige utfordringene.

– Det jeg liker best med jobben er at ingen dag er lik. Man må stadig tenke nytt og finne løsninger på ulike problemer.

– Jeg prøver alltid å være hyggelig i hverdagen. Det er viktig å møte folk med et smil, og tilpasse seg ulike personligheter. Jeg synes det er veldig givende å se at folk setter pris på det jeg gjør, avslutter Maiken.

En allsidig elektriker fra Trondheim

Skjalg Birger Ahlstrøm er en erfaren og allsidig håndverker fra Trondheim, kjent for sin nøyaktighet og høye faglige standard. Som både elektriker og brannmann. At han ble en av årets finalister i Norges Hyggeligste Håndverker 2024, både overrasket og gledet ham stort, forteller han til konkurransens nettside.

Veien inn i håndverksyrket var ikke planlagt. Opprinnelig drømte han om å dra til sjøs, men en feil i søkeprosessen førte ham til en annen skole enn den han hadde tenkt seg.

– Jeg likte elektrofag overraskende godt, så da bare fortsatte jeg, og siden har jeg ikke sett meg tilbake, forteller han med et smil.

Som både elektriker og brannmann har Skjalg hatt mange muligheter til å kombinere sine ferdigheter. Sikkerhet har alltid stått sentralt i hans arbeid, noe han er svært bevisst på etter en ulykke hvor han mistet synet på sitt høyre øye.

– Verneutstyr er avgjørende. På byggeplasser er det ofte pålagt, men det blir dessverre nedprioritert på mindre jobber. Jeg er veldig opptatt av å sørge for at alle som jobber med meg, tar sikkerheten på alvor, sier Skjalg.

Med hele 29 år som elektriker og nesten like mange år som brannmann, har Skjalg opparbeidet seg en solid erfaring og er et forbilde for mange. Hans fokus på sikkerhet og kvalitet har gjort ham til en respektert fagperson, både blant kollegaer og kunder.

Ble inspirert av broren

Den hardtarbeidende elektrikeren Adam El Boumlali, opprinnelig fra Atlasfjellene i Marokko, ble inspirert av broren til å velge elektrikerfaget. Adam er et skikkelig A-menneske som trives med nye utfordringer, som passer perfekt i hverdagen som elektriker.

Adam blir motivert av nye prosjekter, og trives godt med det praktiske arbeidet.

– Jobben gir meg motivasjon til å stå opp om morgenen! Jeg trives med å bygge ting med hendene. Derfor var håndverker et veldig naturlig valg for meg.

Den blide elektrikeren bor i Oslo, driver med boksing og har spilt fotball for både Sagene og Haugerud. Akkurat nå spiller han for Oslo City.

– Jeg har vært aktiv fotballspiller lenge. Jeg er veldig sosial og digger å være med nye mennesker, som fotball er en perfekt arena for!

Juryens vurderinger

Disse tingene ser juryen på når de plukker ut finalister, kategorivinnere og hovedvinner:

* Holdning til kunder. Har kandidaten et utpreget fokus på kunden? Skapes det tillit og trygghet? Er kandidaten flink til å følge opp avtaler, holde frister og rette opp eventuelle feil?

* Rollemodell. Er håndverkeren et forbilde for andre? Har kandidaten lærlinger? Jobber vedkommende for å inspirere ungdom?

* Nominasjoner. Bredde i nominasjonene viser kandidatens evne til å engasjere eget nettverk. Er kvaliteten på nominasjonene bra og gir gode beskrivelser av kandidaten? Nominasjoner fra kunder og kollegaer vurderes ekstra nøye.

* Stemmer. Stemmene sin viktigste oppgave er å løfte frem gode håndverkere og gjøre juryen oppmerksom på kandidatene. Stemmer har mindre betydning når juryen vurderer de ulike kandidatene mot hverandre. Juryen gjør en helhetsvurdering når de plukker ut finalister og vinnere, og stemmer er mindre viktig enn totalen av de andre kriteriene.

* Faglig dyktighet. En hyggelig håndverker er selvfølgelig faglig dyktig og profesjonell. Alle kandidater som vurderes som finalister, kvalitetssikres grundig av prosjektmedarbeidere. Alle åpne registre gjennomgås, i tillegg vurderes kundeomtaler, innspill fra partnere, og kandidatenes aktivitet i sosiale medier.

Svennebrev/fagbrev vektlegges i alle åtte kategorier. I kategoriene TØMRER, RØRLEGGER og ELEKTRIKER må finalisten jobbe i en bedrift som kan dokumentere faglig kompetanse (minimum svennebrev eller fagbrev). I kategorien ELEKTRIKER må finalistens arbeidsgiver i tillegg være registrert i elvirksomhetsregisteret hos DSB.

* Redelighet. Sannferdig og korrekt markedsføring av egen bedrift for å unngå villeding av potensielle kunder. God kollega? Er kandidaten godt likt blant sine kollegaer? Hva sier konkurrentene om vedkommende?

* Engasjement i eget nærmiljø. Yter kandidaten noe ekstra, ut over egen jobb?

Måtte den beste vinne! 

Kilde: Norges Hyggeligste Håndverker