– Vi har lansert Miljøpakka, som er et effektivt verktøy som blant annet bistår Elkonor-medlemmene innen Miljøfyrtårn-sertifisering. Denne sertifiseringen er særdeles viktig å få på plass, da bedriftene etterhvert må vise at de har et miljøledelsessystem om de i det hele tatt skal være få være med og regne på avtalekontrakter. Dette kommer man rett og slett ikke utenom.

Via Håndverksdata

Kjeden har alliert seg med Håndverksdata for gjennomføringen, og sertifiseringsmodulen ligger innbakt i Elkonor Integrator. Gjennom Miljøpakka får man også bistand til årlig rapportering, som for mange både kan være ukjent terreng og føles som «hassel» i en hektisk hverdag. Alle som er Miljøfyrtårn, skal resertifiseres hvert tredje år, som medlemmene også får bistand til.

- Nettopp å styrke våre medlemmer og gjøre hverdagen enklere og mer lønnsom for dem, er noe vi jobber med hver dag. I Elkonor er du ikke alene, men har et apparat rundt deg som løfter deg opp og fram. Velger du å gå løs på prosessen med Miljøfyrtårn-sertifiseringen på egenhånd viser tall fra Miljøfyrtårn Stiftelsen at du har 50% sjanse for å falle av.

- Fordelen vår, er at Elkonor-bedriftene er ganske like. Dermed kan mange gjennomføre prosessen sammen i grupper, som gjør at vi kan få til en veldig god avtale. Det er både kostnadseffektivt og sikrer en optimal gjennomføring.

Digital gjennomføring

Veien fram til Miljøfyrtårn-status er en åtte ukers prosess, med fire Teams-møter.

– Digital gjennomføring gjør prosessen enkel og effektiv. Deltakerne får konkrete arbeidsoppgaver de skal gjennomføre mellom hvert møte, som er enkelt å forholde seg til. Vi har valgt å kjøre ganske små grupper, fra 5-8 deltagere, for å få det enkelt, effektivt og transparent.

Alt arbeidet dokumenteres i Elkonor Integrator, i en egen modul for miljøledelse, forteller han. I tillegg sørger miljøkonsulenten for å oppdatere Miljøfyrtårnportalen og fylle denne med innhold.

– Når alt er gjennomført og systemene er integrert i den enkelte bedriften, får man det synlige beviset på at man er sertifisert som Miljøfyrtårn. Dette har fungert kjempebra, og mange har allerede gjennomført løpet.

Han trekker fram Straume Elektriske, som nylig både ble Elkonor-medlem og Miljøfyrtårn,  som et godt eksempel.

– Og flere er i gang. Blant annet skal Minel miljøsertifisere alle sine 15 avdelinger gjennom Håndverksdata.

Gir forpliktelser

Elkonors daglige leder påpeker samtidig at status som Miljøfyrtårn slett ikke er et «nødvendig onde» de må gjennom, men som forplikter bedriftene til å ta bærekraftige valg i hverdagen.

- Ja, dette handler om bevisstgjøring, og å få gode rutiner inn i driften. Et Miljøfyrtårn-sertifikat bidrar til at vi skal få bedriftene til å ta mer bærekraftig valg. Det handler om mer enn å sortere lysrør og kjøre elbil. Dette arbeidet må forankres i ledelsen og være en del av de daglige beslutningene.

Elkonor har valgt å adoptere FNs bærekraftsmål 8 (anstendig arbeid og økonomiske valg), 12 (ansvarlig forbruk og produksjon) og 13 (stoppe klimaendringene), som er ledende for det arbeidet som gjøres i kjeden. Miljøpakka, er nettopp et resultat av det.

– For mange av bedriftene, er Miljøfyrtårn-sertifiseringen første steget mot en mer bærekraftig hverdag, så vil flere tiltak komme etter hvert.

Veien til bærekraft

Elkonors bærekraftstiltak er formet på en måte som den enkelte bedrift enkelt kan tilpasse driften og egne ambisjoner, påpeker han.

– For å gjøre veien arbeidet så enkelt og konkret som mulig, skal vi lage en manual – en slags postinstruks - som heter "Veien til bærekraft". Vi har dokumentene og strategien på plass, og vi har ikke minst kompetanse inhouse med vår bærekraft- og avtaleansvarlig Simon (Liven Dutheil).  I tillegg bruker vi også Advokatfirmaet Berngaard, som har stor kompetanse på bærekraft og det grønne skiftet.

– Alt i alt, har vi tatt et nytt, viktig grep for å styre våre medlemmer landet over i en enda mer bærekraftig retning.