Det som mangler, er forutsigbare rammevilkår og politisk vilje, skriver EFO. Solbransjen har både kapasitet og kompetanse til å levere, men møter barrierer som forsinket nettilknytning og uforutsigbare regler. 

Teknologien er tilgjengelig 

Solenergi kan være en viktig bidragsyter til å tette kraftgapet, men uten politisk handlekraft vil solpotensialet forbli uforløst. Stortinget har vedtatt et mål om 8 TWh solenergi innen 2030, men dagens utvikling viser at vi ikke er på vei til å nå dette målet uten nødvendige grep.

 - Norge har forutsetninger for å nå 8 TWh solenergi innen 2030. Teknologien er tilgjengelig og konfliktfri. Det behøves kun noen enkle og billige grep fra myndighetene og så blir solenergi lønnsomt for bygningseiere, forteller Thor Christian Tuv, daglig leder i Solenergi FUSen. 

Fornybar Norge er én av flere aktører som er enig i at vi trenger å bygge ut mer solkraft - både påbygg og bakkemontert. 

- Det er veldig bra med solkraft på bygg, men vi trenger også å bygge ut bakkemontert solkraft på en skånsom måte. Solkraft utgjør i dag en liten del av kraftproduksjonen i Norge, men er i rask vekst, sier Trine Kopstad Berentsen, direktør solenergi og energisamfunn i Fornybar Norge. Hun sier at alle fornybarteknologier må tas i bruk for at vi skal nå målet om et nullutslippssamfunn raskest mulig. Solenergi FUSen ble etablert i 2012, og består i dag av 20 spesialister på solenergi. De har allerede installert mer enn 130 000 solcellepaneler for virksomheter over hele landet, og har blant annet levert solcelleanlegg til Ullevaal Stadion og Kjevik Lufthavn. 

- I 2022-2023 var høye strømpriser med på å øke etterspørselen, året etter satte reduksjonen i strømprisene og en generell usikkerhet en stopper for markedet. Solbransjen ønsker, og vi kan, spille en viktig rolle i å tette kraftgapet, men da må det legges til rette for det, mener Tuv. 

Han avslutter med en tydelig oppfordring: - Mål nås ikke med fine ord alene, men med konkret handling. 

Kraftgapet - og veien videre 

Elektroforeningen (EFO) er en av organisasjonene bak kraftgapet.no - et samarbeid mellom Norsk Industri, Fornybar Norge, NHO Elektro, RIF, NFEA og EFO. Sammen jobber vi for å sikre nok kraft og nett til både folk og næringsliv. 

– Skal vi tette kraftgapet og lykkes med elektrifiseringen, må vi både produsere mer kraft og bruke strømmen smartere. Våre medlemmer står klare til å levere løsningene, men da må de få muligheten, sier Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen.

 For å møte det økende kraftbehovet, må vi sette inn tiltak på tre områder: 

• Bruke energien smartere: Gjennom energieffektivisering, fleksibilitet og lagring 

• Bygge ut strømnettet: Med investeringer i både ny og eksisterende infrastruktur 

• Øke kraftprodukjonen: Med mer solkraft, vindkraft og oppgradert vannkraft 

Solkraft er en del av svaret – men da må barrierene bort, og det må skje nå, forlanger EFO.