Kristofer Paulsson HMS-sjef, Bravida.
Kristofer Paulsson HMS-sjef, Bravida.

– Arbeid i høyden, kuttskader og ergonomi er tre av de vanligste årsakene til skader i Bravida, forklarer Kristofer Paulsson, HMS-sjef i Bravida Norge.

Disse tre temaene samt risikoobservasjoner var temaer i årets HMS-uke, og Paulsson er klar på at en økt bevisstgjøring har effekt.

– Bravida ønsker å fremheve disse tre områdene for å sikre at ansatte kjenner til risikoen knyttet til sitt arbeid, og hva som kan gjøres for å redusere risikoen ved arbeid i høyden, bruk av skarpe gjenstander eller løfting av utstyr, sier han.

Tusenvis av risikofylte arbeidsoppdrag
Arbeid med HMS – eller helse, miljø og sikkerhet – er avgjørende for Bravida for å redusere potensiell fare eller risiko i arbeid. I HMS-uka involveres alle medarbeidere i aktiviteter og samtaler knyttet til helse, miljø og sikkerhet, for å øke kunnskapen og erfaringen rundt dette.

– Alle som jobber i Bravida, skal oppleve en sikker og inkluderende arbeidsplass. Vår årlige HMS-uke er et viktig virkemiddel for å nå denne målsettingen, sier Tore Bakke, Administrerende direktør i Bravida Norge

HMS-uka gjelder for hele konsernet og hver avdeling har egne opplegg utover uka, som skal engasjere medarbeiderne i dialog og opplæring.

–  I Bravida er vi mange medarbeidere som gjennomfører tusenvis av forskjellige arbeidsoppdrag hvert år. Hver og en av disse arbeidsoppdragene innebærer risiko, og det er viktig at vi reduserer risikoen til et minimum før gjennomførelse. Dette gjør vi gjennom dialog og opplæring på forskjellige temaer, for å øke bevisstheten rundt risikoen rundt oss, sier Paulsson.

Opplæringen inkluderer blant annet kursing og bevisstgjøring rundt risiko, arbeid i høyden og førstehjelpskurs.

Meld fra – det hjelper!
En del av dette er å lære om risikoobservasjoner, hva det er, hvorfor de er viktige og hvordan man rapporterer en risiko. En risikoobservasjon er en registrering av farlige forhold for å forebygge ulykker og sikre et tryggere arbeidsmiljø.

– Ved å melde inn risikoobservasjoner vil vi kunne rette tiltak for å redusere risikoen for alle som jobber i Bravida, sier Paulsson, som i likhet med mange av Bravidas ledere har utført såkalte «safety walks» på en rekke byggeplasser.

Bravida ønsker at alle skal oppleve en sikker og inkluderende arbeidsplass. – Gjennom medarbeiderundersøkelser og andre rapporteringer ser vi at vi nærmer oss målsettingen, sier Tore Bakke.

Videre påpeker han at antall skader er kraftig redusert de siste årene og at H-verdien nå ligger rett over én, det vil si at det er rundt syv skader med fravær per år blant 3650 ansatte.

– Selv om det ikke er mange skader er det syv for mange, avslutter Bakke.