– Vi jobber primært med mobile batterier og hurtigladere for å kunne levere ladestasjoner der det ikke er nok strøm, eller ikke strøm i det hele tatt. De siste fire årene har vi hovedsakelig levert batterianlegg til nisjemarkedet for hurtiglading av anleggsmaskiner og lastebiler. Selv om Norge antakelig er en av landene som er kommet lengst med elektrifisering av anleggsmaskiner, er markedet fortsatt i startfasen, sier Jannik Stanger, daglig leder og gründer av Nordic Booster.

Han har tidligere vært med på å etablere den skandinaviske delen av EST Floattech, en produsent av marine batterier, og eid av Catepillar-forhandleren Pond. Etter å ha jobbet med batterianlegg til skip og oppdrettsanlegg i tre år oppdaget de andre muligheter på land. 

– I 2019 leverte vi vårt første landbaserte batterianlegg til de første elektriske gravemaskinene, og så etter hvert at det skjedde mer på land enn på vann. Og da pandemien kom, brukte vi tiden til å konvertere bedriften til landbaserte batterier for bygg- og anleggsvirksomhet og byttet navn til Nordic Booster, sier Stanger.

Henger etter Sverige og Danmark

Han forteller om bevegelser i markedet i Norge også for store batterisystemer, men at markedene i Sverige, Danmark og til dels Finland har utviklet seg mye raskere sammenlignet med Norge.

– Årsaken til at vi ligger etter den andre skandinaviske landene er at store batterier som etableres på nettet skal støtte frekvens- og spenningsvariasjoner. Dette får man når man har veldig stor variasjon mellom forbruk og produksjon, noe som er vanlig i land hvor man ikke har regulerbar vannkraft som i Norge. 

– I Sverige og Danmark er det mye sol- og vindkraft som produserer veldig mye i perioder, men ikke nødvendigvis når det er høyt forbrukt. Det er forklaringen på hvorfor reguleringsmarkedene er mye større, og batterier mer utbredt, i Sverige og Danmark sammenlignet med Norge, sier han.

Saken fortsetter under bildet:

Her ser vi en mobil hurtiglader med batterier. Disse er designet, bygget og levert fra vårt verksted i Lillestrøm. 

Krever tettere samarbeid

Stanger peker på at utbredelsen av batterier krever bedre samarbeid mellom aktørene i energimarkedene.

– Nettselskapene får ikke lov til å eie batterisystemer fordi de kan manipulere sin egen nettjeneste. Det er strømleverandørene som tilbyr frekvensstøtte i dagens marked, og vi jobber derfor tett sammen med strømleverandører og energiselselskaper som Akershus Energi, Hafslund, , Eidsiva, Eviny og Aneo. Dette er selskaper som produserer mye strøm og som ønsker å ta posisjoner gjennom å tilby batterier på nettet.

– For det første fungerer vi som konsulenter og bistår med rådgivning ved behov. Utover dette leverer vi komplette batteriprodukter, som det blir stadig flere av. Det som er viktigst for implementasjon av batterier i nett, er energistyring og programvare som styrer løsningene på en optimal og sikker måte. Det handler om å opprettholde strømleveranse på en god måte og gi strømselskapene kontroll på strømleveringene. Vi jobber derfor mye med programvareutvikling av energistyringsløsninger.

– Batteriene blir enten plassert i tilslutningspunktet fra sol- eller vindkraftverk, eller direkte på mellomspenningsnivået på distribusjonsnettet. Man kan også sette batteriene ned på det lokale 400V-nettet, men da for å lagre strøm når det er billig og bruke batteriet når det er dyrt, sier han.

Økende etterspørsel fra industriparker

Nå opplever selskapet økende interesse fra næringsbygg og næringsparker.

– Batterier til næringsbygg og industri brukes både til frekvensstøtte og for å gi mer effekt ved behov uten å måtte bygge ut nettkapasiteten inn til eksempelvis en industripark. Mange industriparker opplever i dag at de ikke får mer effekt fra nettselskapene og må bruke batterier til å supplere i perioder med høyt forbruk (peaker). For å få god lønnsomhet i batteriene blir de derfor brukt både til frekvensstøtte, redusert netteffekt og til å lagre lokal produsert som eksempelvis solceller på taket. Nordic Booster sin spesialkompetanse gjør at anleggene i tillegg knyttes opp mot hurtigladere for lading av lastebiler. 

– Nå jobber vi med et pilotanlegg på 300 kWh for en næringspark i Oslo sammen med Akershus Energi og solcelleleverandør Fusen. Næringsbygget har solceller på taket og et batteri med hurtiglader for lastebiler og biler. Målet er å bevise at energistyringsplattformen kan bruke batteriet for å lagre solenergi, støtte frekvensvariasjoner i nettet, og samtidig hurtiglade kjøretøy som leverer varer til industriparken.

– Om du ser på de store industriparkene som i dag ikke får mer effekt fra nettet, kan de ha behov for batterianlegg med stor kapasitet på opptil 10 MWh. Vi kan levere denne type løsninger også siden det bare handler om skalering av antallet batterier, sier han.

Store prissvingninger gir økt lønnsomhet

Stanger forteller at store prissvingninger på strøm kan gjøre batterier svært lønnsomme. 

  ikke-regulerbar kraftproduksjon, som sol- og vindkraft, ønsker man normalt å levere  når den produseres direkte på nettet. I dag er det perioder hvor det er veldig billig strøm og perioder hvor det er veldig dyrt. Da ønsker man å kunne lagre energien i batterier når det er lave priser og levere når det er høye priser. Det å kunne lagre energien blir da svært lønnsomt.

– Allerede i dag har Nordpool variasjoner på 3-4 kroner fra billig om natta til dyrt på dagen. Om du har et stort batteri på 10 MWh og man får 4 kroner per kWh, har man tjent 40.000 kroner på en syklus. Om man kan gjøre det noen ganger om dagen kan man fort tjene flere hundre tusen om dagen. Det skal sies at et så stort anlegg kan koste rundt 25 millioner kroner.

– Samtidig har vi aldri sett et så stort prisfall på batterimoduler og -systemer som vi har sett det siste året. Forklaringen på det er  at Kina dumper enorme mengder batterier, sier han.

Tenker langsiktig

Han forteller at selskapet tenker langsiktig og har utarbeidet en femårsplan for å utvikle selskapet videre.

– For det første skal vi fortsette å være ledende på utvikling av energistyringssystemer og programvareløsninger for batteriene. Det muliggjør at man kan bruke samme batteri på flere markedsområder samtidig, eksempelvis til frekvensstøtte, lagring og salg, og til hurtiglader for kjøretøy. 

– Vi skal også fortsette med egen produksjon av mobile hurtigladere med batteri på Lillestrøm og være rådgivere som enten tilbyr egenproduserte anlegg eller levere eksternt produsert utstyr som komplette løsninger. Vi ser lyst på fremtiden, avslutter Stanger.