Som et ledd i å sikre Indre Østfold kommune framtidig vannforsyning, er Eidsbergs gamle vannverk i Tosebygda i gang med en storstilt oppgradering. Et flunkende nytt bygg med tre etasjer og grunnflate på 1100 kvadratmeter er reist, som skal inneholde prosessrom, basseng, personaldel, tavlerom og andre tekniske rom. Det nye vannbehandlingsanlegget skal være i full drift i løpet av høsten 2025.

Integrerte solceller

Som en del av energitilførselen ønsket kommunen integrerte solceller på det 1100 kvadratmeter store taket. Et oppdrag som tilfalt Ecosol, via byggeprosjektets totalentreprenør Askim Entreprenør. – Vi er veldig takknemlige for at vi har fått denne tilliten, sier Ecosols salgssjef Vetle Lisland. – De integrerte solcellene har et potensial på 230 kWp og dekker en takflate på 1500 kvadratmeter, så dette er et stort og spennende prosjekt. Desto mer honnør fortjener Indre Østfold kommune for at de har valgt å satse på bærekraftige løsninger. Dette blir et signalbygg de har all grunn til å være stolte av, påpeker han. – Bygget forteller om en framoverlent kommune som går i bresjen for det grønne skiftet. Ved at det er valgt integrerte solceller, spares det også betydelige materialkostnader ved at solcellene erstatter tradisjonelt yttertak. I tillegg får bygget et estetisk flottere utseende.

– En del av kommunens miljøvennlige løsninger

Det ble utført klimagassberegninger for Tosebygda VBA i forprosjektet, og i den forbindelse utførte kommunen en mulighetsstudie for energiproduksjon fra solcelleanlegg på taket og i fasaden av bygget, forteller Jannicke Eriksen, seksjonsleder kommunalteknikk i Indre Østfold kommune. – Klimagassregnskapet vil kunne benyttes for å legge føringer for valg av miljøvennlige løsninger og materialer for å videre redusere den negative miljøpåvirkningen til prosjektet. Simuleringene viste at det var gode solforhold for energiproduksjon fra solcelleanlegg installert både på tak og i fasade av det nye vannbehandlingsanlegget. Spesielt var det svært gunstige forhold for et solcelleanlegg på taket, mens et solcelleanlegg i fasaden hadde noe lavere spesifikk ytelse. Resultatene viste at et solcelleanlegg på taket vil være en lønnsom investering. Tross høye oppstartskostnader, påpeker hun at investering i solenergi vil være lønnsom på sikt ved å kutte strømutgifter og muliggjøre salg av overskuddsstrøm. – Solenergi er en ren og bærekraftig energikilde som kan gi økonomiske og miljømessige fordeler, inkludert reduksjon av klimagassutslipp. Vi valgte solcellepaneler som er direkte integrert i bygningens tak i stedet for å være montert oppe på taket. Dette gjør at solcellene både fungerer som en del av bygningens struktur og skaper elektrisitet, noe som gir en estetisk og energieffektiv løsning. Kommuneplanens samfunnsdel har som mål at direkte utslipp skal ned med 50% innen 2030 sammenlignet med 2016. – Et av våre fokusområder er da å legge til rette for fornybare energiløsninger. Per nå er det ikke noe krav for at alle nye og rehabiliterte bygg skal ha solcelleanlegg, men seksjon kommunalteknikk valgte å etablere solceller på vårt nye vannbehandlingsanlegg på Tosebygda.
Solcellene dekker en takflate på 1500 kvadratmeter.
Solcellene dekker en takflate på 1500 kvadratmeter.

Erstatter tradisjonelt tak

Integrerte solcellepaneler monteres i rammer som er festet i lektene på taket i stedet for takstein, og passer til alle typer tak og på alle typer bygg med skråtak. På resterende takareal kan det legges konvensjonelt taktekke, med tettesystem for overgangene, som gjør at solcellepanelene kommer i samme nivå som taksteinen, ikke over. 

– I dette tilfellet er det valgt å legge solcellepaneler som dekker hele takflaten, med båndtekking for et helhetlig inntrykk hvor linjene til panelene følges og det gis plass til snøfangere. Dermed utnyttes kapasiteten maksimalt. Panelene er tettere enn vanlig takstein, har lengre levetid og krever mye mindre vedlikehold. Det er mange gode grunner til å velge integrerte solcelleanlegg! 

Solcellene er nå ferdig montert, og nødvendig infrastruktur vil være på plass i løpet av våren neste år. I henhold til framdriftsplanen skal anlegget være i drift fra rundt påske. Stipulert årlig produksjon ligger på 160 000 kWt. Det vil si en betydelige del av byggets energibehov. 

Har forløpt som planlagt

VVA-ingeniør og faglig leder Oddvar Mythe fra Aquapartner er kommunens byggeprosjektleder på det nye vannverket. Han kan fortelle at byggeprosessen så langt har forløpt helt i tråd med forventningene. Inklusiv leveransen av solcelleanlegget. 

– Jeg har inntrykk av at den integrerte løsningen var enkel og rask å montere når rammene var på plass, og har ikke noe å utsette på arbeidet som er gjort. Det skal bli spennende å følge produksjonen av solenergi når anlegget settes i drift neste år. 

Fakta Ecosol

Ecosol ble etablert i 2019. Som et ledd i utviklingen, gikk de fra å være et rent solcelleselskap til å bli en takentreprenør i 2020. I dag er de 18 ansatte, med blikkenslagere, snekkere, elektrikere, solcellemontører, ingeniører og elektroinstallatør i staben. Det gjør dem kapable til å påta seg hele oppdraget i egen regi, fra prosjektering og takrehabilitering til ferdig utført installasjon.