Han forklarer:

- Det handler om hvorvidt vår generasjon skal forlange at de skal tilpasse seg oss, eller om vi skal tilpasse oss dem. Jeg er ikke i tvil om at vi må tenke annerledes dersom vi skal være interessante. 

Furseth påpeker at Gen Z (født ca. 1997–2012) er svært opptatt av rettferdighet, både i arbeidslivet og samfunnet generelt. De har vokst opp med tilgang til informasjon via internett og sosiale medier, noe som har gjort dem mer bevisste på sosiale ulikheter og urettferdighet. 

I følge ulike undersøkelser, er dette områder de setter høyest: 

Mangfold, inkludering og likestilling: De forventer at alle skal behandles likt, uavhengig av kjønn, etnisitet, seksuell legning eller funksjonsevne. De verdsetter arbeidsplasser og samfunn der ulike perspektiver blir hørt og respektert.

Likelønn og rettferdige arbeidsvilkår: De er skeptiske til store lønnsforskjeller og mener at alle skal ha rettferdige lønns- og arbeidsvilkår. De ønsker gjennomsiktighet rundt lønn og forfremmelser.

Sosial rettferdighet og miljøansvar: De støtter bedrifter som tar sosialt ansvar og handler etisk. De verdsetter bærekraftige løsninger og stiller krav til at selskaper ikke utnytter mennesker eller naturressurser.

Rettferdighet i ledelse og beslutninger: De ønsker rettferdige og transparente prosesser på arbeidsplassen. De mener at ledere skal være åpne og ansvarlige overfor sine ansatte.

Tilgang til muligheter: De tror på at alle bør ha like sjanser til utdanning, jobb og personlig utvikling, uansett bakgrunn. De er ofte kritiske til nepotisme og urettferdige fordeler basert på sosiale forbindelser.

Oppsummert  er Gen Z svært verdidrevet, og de har lav toleranse for urettferdighet – både på jobb og i samfunnet. 

Har justert lærlingeløpet

Smart Elektro har i dag 76 ansatte og 18 lærlinger. Furseth forteller at de har hatt flere samtaler med lærlinger den siste tiden, nettopp for å få et innblikk i hvordan de tenker og hvordan de ønsker å ha det på arbeidsplassen. Resultatet er at de har måttet justert litt i lærlingeløpet og i deres måte å kommunisere med dem på. 

– De fleste i vår bransje har nok lett for å følge de faste rutinene, med inngrodde strukturer og rammer og forventninger til lærlingene. Slik har det alltid vært, og slik skal det fortsette å være. Men det neste generasjonen aksepterer ikke alt.  De stopper gjerne opp, utfordrer deg og stiller spørsmål om hvorfor det er sånn. Er det rettferdig? Jeg tror vi må omstille oss for å kunne skape et miljø de ønsker å være en del av. Vi ha i hvert fall svært god erfaring med å endre litt ved at lærlinger har blomstret. 

– Jeg sier ikke at ikke lærlingene har et ansvar for å skal tilpasse seg arbeidslivet, men at det kan lønne seg å se om vi kan tilpasse den malen vi forsøker å presse dem inn i, understreker han. 

En god investering

Smart Elektro har en egen ansatt i 50 prosent stilling som er dedikert til å følge lærlingene tett opp. 

– Vi har alltid hatt en lærlingsansvarlig, men det er nå satt mye mer i system enn tidligere. Klarer vi i enda større grad å tilføre dem den kompetansen vi faktisk kan ta oss betalt for, så er det en svært god investering!