Smart Elektro AS ble etablert i 2002 og holder hus i Oslo. Gjennom årenes løp har de gradvis bygd opp en solid bedrift som i dag teller 76 ansatte og 18 lærlinger. Furseth minner om at det er mindre enn fem år til Norge skal ha nådd ambisjonen om å spare 10 terrawattimer.
– Skal vi være i nærheten av å klare det, er det et «hav» av arbeidsoppdrag som må gjøres. Men det bekymrer oss som elektroentreprenør er knapphet på tilgang til ressurser på det framtidige markedet, sier han.
Bratseth AS er et bedriftseventyr i Møre og Romsdal, som startet med en konkurs i 2012. Underveis er det gjort en rekke oppkjøp for å sikre tilstrekkelig kompetanse og muskler til å kunne bli en betydelig aktør i markedet. I dag teller Bratseth Gruppen 207 ansatte, er fortsatt i vekst og sikter seg inn mot 250 millioner kroner i omsetning i 2026. Askeladden i eventyret heter Rune Midthaug og har nylig rundet 50 år.
Midthaugs filosofi har hele tiden vært å bygge opp volum og gjøre seg robuste i forhold til markedet.
– Med mange store industrigiganter på kundelisten, handler det om å innfri alle kravene både i forhold til både kvalitet, HMS, bærekraft, rapportering og gjennomføringsevne.Vi må hele tiden være fremoverlent og innovative, da utvikling og nye fagområdene stiller nye krav.
Elektroentreprenørkonsernet Konstel AS har i løpet av de siste drøye fem årene vokst fra 200 millioner til 2,4 milliarder kroner, og har i dag 32 selskaper fordelt på Agder, Østlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal. Selv om bransjen generelt er preget av mindre aktivitet, påpeker Konstels administrerende direktør Terje Myhre at markedet definitivt ikke er blitt borte for verken de små eller de store aktørene.
– Om 10 prosent av markedet forsvinner, er det fortsatt 90 prosent igjen. Det handler om å orientere seg dit oppdragene finnes. Og det er jo et paradoks at samtidig som mange klager over et tøft marked, er bransjen bekymret over manglende arbeidskraft!
NHO Elektros kommunikasjonsdirektør Marius A. Saasen Strand vil lede samtalene og debatten med trekløveret, med fokus på hva som skal til for å kunne lykkes i bransjen også i årene framover.
Et bredt, faglig program
Innslaget med den nevnte trioen er en av mange programposter under nyvinningen «Elektrokonferansen 2025» i Oslo i regi av medieaktøren Elektro 24-7.
Hele programmet finner du her.
– Som en frittstående aktør kan vi ha et nøytralt blikk på hele næringskjeden i bransjen. Det gir oss et unikt utgangspunkt til å sette sammen et bredt og matnyttig fagprogram alle vil høste nytte av, forteller Elektros 24-7s daglige leder Stig Grindahl.
Denne røde tråden gjennom hele dagen er hvordan elektrobedriftene bør rigge seg for kunne å ta del i morgendagens markeder.
– Bransjen er i stor endring, og det handler om å være forberedt på det som kommer. Den som sitter rolig i båten vil bli akterutseilt, påpeker han.
Årets lærebedrift 2025
Som avslutning på konferansen vil det bli kåret «Årets lærebedrift 2025» blant elektrobedriftene, hvor du nå kan lansere din kandidat. Skjemaet vil du om kort tid finne på konferansens hjemmeside www.elektrokonferanse.no.
– Vi ønsker å etablere dette som en årlig møteplass for bransjen, hvor kåringen av årets lærebedrift blir et fast innslag.
Ønsker du å ta del i denne nyttige og hyggelige samlingen 5. juni, kan du melde deg på her.