Tidligere hadde vi kontorer i et gammelt bygg, men nå flytter vi til nye kontorer som også reduserer energiforbruket i vår daglige drift, sier Sindre Enoksen, daglig leder i Stolt Elektro.
Stolt Elektro er en elektro-, energi- og teknologibedrift som tilbyr komplette elektriske løsninger og tjenester til ulike prosjekter i privat- og næringsmarkedet. Selskapet ble etablert i 2017 og har i dag 15 ansatte som jobber med alt fra rådgivning og prosjektering til installasjon, service og vedlikehold
Enoksen forteller at selskapet nå jobber med å få bedre kontroll på egen verdikjede.
– Vi har i utgangspunktet god kontroll på grossistene, men jobber fortsatt med åpenhetsloven og andre elementer knyttet til leverandørene. Det handler om å kartlegge hvordan leverandørene jobber med bærekraft for å få kontroll på hele forsyningskjeden. Dette er et ganske vanskelig arbeid siden det meste av produktene vi selger er produsert i Kina, noe som gjør det utfordrende å kunne spore produktene hele veien.
– Det jobbes samtidig mye fra myndighetssiden for å kunne kartlegge miljøavtrykket for produktene. Vi får også spørsmål fra kunder om hvordan vi kan dokumentere miljøavtrykket. For å få til dette trenger vi bedre standarder i bransjen. Vi kan ikke gå opp løypen alene, så det er viktig at både myndigheter og produsentene kommer på banen, sier han.
Jobber tett med kundene
Han forteller at arbeidet med å redusere energiforbruket i bygg krever god planlegging.
– Vi anbefaler alltid å begynne med å kartlegge byggene man har før man vurderer løsninger. Det er mange som begynner i feil ende og installerer solceller før de vurderer sin eksisterende bygningsmasse. Vi begynner derfor med å få kontroll på energiforbruket i bygget. Det handler om å se på når man bruker energi og hvilket behov man faktisk har. På bakgrunn av denne kartleggingen kan man se hvilke tiltak som er fornuftige.
Han peker på energikartlegging som en god måte å få en objektiv vurdering av hvilke tiltak man skal gjøre.
– Med en energikartlegging får man svar på om man skal installere styringssystemer, solceller, etterisolering eller andre bygningstekniske tiltak. Vi jobber både med privatmarkedet, borettslag og næringskunder som ofte er gårdeiere med flere bygg. Vi bruker mye tid på energikartlegging, energiovervåkning og energieffektivisering av de store energikildene i næringsbygg, kontorer og kombinasjonslokaler. I slike prosjekter for man store og raske besparelser på energiforbruket og man ser at tiltakene monner, sier han.
Godt marked for solceller
Han forteller at markedet for solceller har vært jevnt og kontinuerlig stigende.
– Markedet for solceller på næringsbygg går bra. I slike prosjekter kommer solcellene ofte i kombinasjon med andre tiltak. På privatmarkedet har vi sett en viss nedgang som kan forklares med høyere renter, inflasjon og usikre tider. Dette har preget oss en del med tanke på volumet vi har vært vant til.
Samtidig er prisene på solceller blitt redusert, men det er fortsatt en ganske stor investering, spesielt for vanlige forbrukere.
– Støtteordningen for næringsbygg baserer seg på den komplette energirådgivningen og tar utgangspunkt i de forskjellige tiltakene som utføres og er unike for hvert bygg. Støtteordningen for forbrukere er noe redusert. Jeg synes det er merkelig at man ønsker økt satsning på solceller, men allikevel reduserer støtten, sier han.
God vekst i markedet for smart strømstyring
Selskapet opplever en jevnt økende etterspørsel etter smart strømstyring og energiovervåkning.
– Privatmarkedet er blitt mer bevisst på funksjoner for å koble av varmtvann og unngå lading av elbiler når strømmen er dyr. Dette er ikke den største investeringen og man får i tillegg Enova-støtte. Når man ser på næringsbygg kalles det ikke smart strømstyring, men energiovervåkning. Her må man starte med å kartlegge og overvåke eksisterende forbruk. Det handler enten om å installere nye strømmålere eller sette eksisterende målere i system. Først da, kan man få lastene inn i et system som gir oversikt. Starter man der er det kort vei til å begynne med energieffektivisering og styring av lastene. Vi leverer primært tjenesten knyttet til installasjon, men også overvåkning og forbedringsforslag til hvordan man kan styre bygget. For å få til dette samarbeider vi med flere systemleverandører, blant annet det norske selskapet Envo.
– Ofte er det minimale endringer som skal til for å oppnå forbedringer. Det kan være så enkelt som å skru ned temperaturen en halv grad før lunsjen siden man vet at økt antall mennesker i et rom fører til økt temperatur. Det handler også om styring av ventilasjon og mye annet. Det finnes også mye spennende innen proptech, spesielt innen sensorer. Dette er virkelig et marked i vekst i forhold til mulighetene teknologien gir, sier han.
Vet hva som fungerer
Mange i bransjen opplever at det er mange leverandører og at det kan være vanskelig å vite hvilke løsninger man skal velge. Enoksen mener derfor det er viktig å forholde seg til kjent teknologi.
– Nå har vi erfaring med hva som fungerer sammen og vet hva som fungerer for oss. Vi legger oss ofte på et helt enkelt nivå i begynnelsen for så å bygge videre med funksjoner sammen med kunden. Da får kunden bedre forståelse og oversikt over hva som gir besparelser. Først da kan man investere i de ekstra sensorene som måler luftkvalitet og annet.
– Det er mange leverandører som kan gjøre det samme, men vi liker å støtte produkter som er utviklet i Norge. Vi tester også en del nye løsninger på kontoret vårt for å bli bedre kjent med produktene. Det går mye på sensorer som monitorer ulike datakilder, sier han.
Må vurdere hva som er kostnadseffektivt
– Avhengig av alderen på bygget anbefaler vi å begynne med energirådgivning og kontroll av vinduer og dører. Etter man har kartlagt de grunnleggende forholdene kan man begynne å se på lastene og tiltak for å redusere energiforbruket. Det er først når man har kontroll på dette at man kan vurdere større investeringer som solceller på taket. Fra et samfunnsperspektiv tror jeg det er mest energibesparende å kartlegge og utvikle eksisterende arealer før man gjør store investering.
Hvordan tror du markedet vil utvikles i årene som kommer?
– Vi har så vidt begynt og jeg er helt sikker på at utviklingen vil fortsette. Selv om det er perioder med nedgang vil det legges mer til rette for energitiltak i årene som kommer, avslutter Enoksen.