Stølen i forlaget Forfa sin favorittdel i boka er alle de små og store rådene som bransjen deler med lærlingene – Foto Coromatic.
Stølen i forlaget Forfa sin favorittdel i boka er alle de små og store rådene som bransjen deler med lærlingene – Foto Coromatic.

– Når man begynner som lærling, i alt fra elektriker, frisør eller mekaniker, så er det så mye informasjon som kommer fra alle hold. Det er ikke lang tid siden jeg selv stod og kjente på de samme følelsene. Lærlinger flest er kanskje bare 17 til 18 år og de færreste går på trygge bein inn i arbeidslivet.

Det sier elektrikerinfluenser Victoria Bjørge (22), som fronter forlaget Forfas ferske utgivelse Lærlinghåndboka. Bjørge, som til daglig jobber som driftstekniker i Coromatic, spesialister på kritisk infrastruktur, ble invitert av forlaget til å dele av erfaringene sine som lærling. Det førte til mange selvransakelser fra tiden ute i en lærebedrift:

– Det å dele mine beste råd til unge lærlinger i dag, har gjort at jeg virkelig har fått tenkt grundig gjennom min egen læretid. Selv var jeg heldig og hadde en veldig fin tid, men det er klart at ikke alle har det like bra i læretiden. Å ha Lærlinghåndboka med seg ut tror jeg vil kunne hjelpe unge til å stå stødigere i arbeidslivet.

Forlagets ambisjon har nemlig vært å lage en håndbok som tar for seg alt av regelverk, plikter og rettigheter, og som gir god oversikt over lærlingens egen utdanningsplan. I tillegg har de fått med seg lærebedrifter og tidligere lærlinger som Bjørge sine beste tips og råd, og en del om forventninger som stilles til lærlinger.
 

Råd, regelverk og rettigheter

– Rettigheter som lønn, skatt, ferie, arbeidstid, fravær, HMS og inkluderende arbeidsliv er en sentral del av boka. Tanken er at en ung lærling skal kunne bruke boka som et oppslagsverk hvis man lurer på noe omkring for eksempel sykefravær hvis vedkommende er syk på fjerde dagen. På den måten håper vi å gjøre lærlingen tryggere på regelverket og egne rettigheter, og lose de tryggere inn i arbeidslivet, forteller Mats Stølen, driftsleder i forlaget Forfa.

Boka, som i første omgang er trykket i 2000 eksemplarer, kommer i lommeformat for å passe i arbeidsbuksa. Tanken er at lærlingen alltid kan ha boka med seg og slå opp i den, uten å måtte bruke telefonen, med alle andre forstyrrelser den bringer med seg. Den har også flere deler som kan fylles inn av lærlingen, som kontaktpersoner og HMS-og sikkerhetsrutiner på lærestedet.

– Og så er det noe med å vite at boka er kvalitetssikret. Det er gull verdt at lærlinger får råd av kollegaer og nettverket sitt, men det er jo ikke alltid sikkert at den informasjonen man får er riktig. Lærlinghåndboka og regelverket og rådene som gjengis der vet man imidlertid at man kan stole på, legger Bjørge til.

Godt mottatt på Eliaden

Boka ble lansert av Bjørge og forlaget på Coromatics stand på Eliaden, som er Norges største fagmesse, og fikk svært god mottakelse. Samtlige av eksemplarene ble plukket opp av unge lærlinger. Lærlinghåndbokas videre vei går nå først og fremst mot utdanningsinstitusjoner:

– Frem mot sommeren kommer vi til å ta med Lærlinghåndboka ut til videregående skoler med tekniske fag, for boka vil kunne være et godt virkemiddel allerede fra VG1. Vi kommer også til å vise oss frem til lærebedrifter og bokforhandlere. Målet er at flest mulig lærlinger skal bli kjent med boka så de får tryggheten som kreves for å lykkes i læretiden, avslutter Stølen.