Stavanger tilbød støtte til luft-til-luft-varmepumper i to omganger i fjor, og fortsetter i år: Den tredje runden åpnet mandag 11. september. Søknadsfrist er 2. oktober, og det er mulig å søke tilskudd til varmepumper som er kjøpt etter 1. juli i år.
– I denne runden er det satt av 20 millioner kroner, forteller rådgiver Gabriele Brennhaugen i Klima og miljø-etaten i Stavanger kommune. Fra før har kommunen bevilget 10 millioner i to runder til vanlige husholdninger, og 10 millioner øremerket husholdninger med lav inntekt.
Over til loddtrekning
Stavanger hadde første runde med varmepumpestøtte i juli i fjor, og praktiserte da først til mølla-prinsippet. Søknadsskjemaet ble stengt da 1650 søknader var sendt inn.
– Det ble et veldig stort løft for forhandlerne lokalt, og flere av dem måtte bemanne opp for å ta unna, forteller Brennhaugen. I runde to og pågående runde tre har kommunen i stedet valgt en tre ukers periode hvor folk kan søke, og automatisert loddtrekning for å tildele tilskudd. Noen kriterier er også presisert, som at man bare kan få støtte til én varmepumpe per boenhet.
– Vi har hatt god dialog med forhandlerne, og i de to første rundene har vi forlenget fristen for installasjon og innsending av utbetalingskrav hvis det har vært flaskehalser, sier Brennhaugen.
Bilde: Støtteordningen for luft-til-luft-varmepumper har tatt av i Stavanger kommune, ifølge Gabriele Brennhaugen. Foto: Eirik Skagen.
Få velger de billigste modellene
Innbyggere i Stavanger får dekket 40 % og maksimalt 6 000 kr for ferdig installerte luft-til-luft-varmepumper. Totalt har 3200 innbyggere fått tilsagn om støtte, og rundt 2500 har benyttet seg av det. I den tredje runden er det rom for å støtte 3150 søkere.
– Ut fra det jeg har sett av utbetalinger, har de fleste valgt varmepumper som koster 25 000 til 30 000 kroner ferdig installert, sier Brennhaugen, men understreker at kommunen ikke har satt opp noen detaljert oversikt over dette. Selv om kommunen har støttet flere tusen varmepumper i de to første rundene, tror ikke Brennhaugen at prisene har økt mer enn generell prisstigning.
– Jeg har ikke inntrykk av det, selv om vi ikke har sett analysert det i detalj, sier hun.
Over 110 millioner bevilget
17 andre kommuner har eller har hatt støtte til varmepumper det siste drøye året. Flere av dem støtter også andre enøk-tiltak. Totalt har disse kommunene satt av over 60 millioner kr på sine budsjetter, og en betydelig andel av dette til varmepumper. Dette er i tillegg til de 50 millioner kr politikerne i Stavanger har øremerket luft-til-luft-varmepumper.
– Over 110 millioner kr er en betydelig sum norske kommuner stiller opp med, sammenlignet med hva Enova støtter energitiltak i husholdningene med hvert år, poengterer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP (Varmepumpeforeningen).
Fra 20 til 75 % av totalkostnad
Støttebeløpene til varmepumper varierer fra 20 til 75 % av kostnaden for ferdig installert varmepumpe, mens maksimalt støttebeløp ligger mellom 4 000 kr og 20 000 kr for luft-til-luft-varmepumper.
Flere kommuner gir bare støtte til familier med lav samlet inntekt, og enkelte av disse har enda høyere maksbeløp og støttestats.
Disse kommunene tilbyr varmepumpestøtte i høst:
Birkenes (søknadsfrist 9. oktober)
Eidfjord
Hamar
Hemsedal
Hol
Karmøy
Moss (åpen 25. september til 1. oktober)
Skien (søknadsfrist 15. oktober)
Sola (søknadsfrist 30. september)
Stavanger (frist 2. oktober)
Suldal
Valle
Noen kommuner har søknadsfrist i løpet av høsten, mens andre praktiserer først til mølla-prinsippet der ordningen lukkes når pengene er brukt opp.
Flere gjentar suksessen
Stavanger er ikke den eneste kommunen som har støttet varmepumper i flere runder; Bykle og Ål er blant dem som har planlagt regelmessig støtte til enøk-tiltak.
– Det har vært positiv respons, så ordningen har truffet bra. Hele rammen på 7,5 mill benyttes i år, opplyser næringssjef Ina Kjøstvedt i Bykle kommune. Varmepumper er det klart mest populære tiltaket i Bykles tilskuddsordning. Foreløpig er planen å bruke 2 millioner kr årlig videre, men dette skal behandles i høst.
– Mye tyder på at rammen må økes også videre, sier Kjøstvedt.
Her finner du vår oversikt over kommuner som støtter eller har støttet luft-til-luft-varmepumper
Kommuner lenker til NOVAP-godkjente forhandlere
Stavanger og flere andre kommuner lenker til oversikt over aktuelle NOVAP-godkjente forhandlere.
– Vi hadde mye kontakt med Stavanger i forkant av den første runden deres. Vi har også tipset en rekke andre kommuner om hvilke krav de bør stille til installasjonen, for å sikre at det blir gjort lovlig og riktig, opplyser, forteller kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.
Noe å lære for regjeringen
Selv om foreningen ikke har jobbet for Enova-støtte til luft-til-luft-varmepumper fordi dette markedet har klart seg ganske bra i Norge, er Hagemoen positiv til de kommunale ordningene.
– Ikke minst fordi flere kommuner prioriterer lavinntektsfamilier, som ikke nødvendigvis har midler til å investere selv om luft-til-luft-varmepumper er lønnsomme, påpeker han.
Denne gruppen har NOVAP lenge argumentert for at både Enova og Husbanken bør støtte.
– Vi forventer at regjeringen lar seg inspirere av hva flere kommuner har fått til det siste året, sier Hagemoen.
Flere av kommunene med egne ordninger har eierandeler i kraftselskaper.
– Så dette kan jo ses som en type kommunal strømstøtte – som skiller seg fra statens strømstøtte ved at den gir mottakerne varig beskyttelse mot høye strømregninger, sier Hagemoen.
Kilde: NOVAP