Elsäkerhetsverkets spørsmål rettet til Easee er hovedsakelig knyttet til overspenning og jordfeilvern. Easee har i sitt tilsvar datert 13. februar, gått i dybden på hvordan krav til sikkerhet imøtekommes, forteller selskapet.
Er trygge
Easee har kommet med dokumentasjon og begrunnelser på hvordan krav tilfredsstilles i sine produkter, og skriver følgende:
«Vi er takknemlige for muligheten til å vise og tydeliggjøre dette. Sikkerhet, åpenhet og tillit er viktig for oss i Easee, og vi er positive til at Elsäkerhetsverket setter fokus på sikkerhet. Elsäkerhetsverket har varslet at de vil bruke et par uker på gjennomgang av vårt svar. Det er viktig for oss å påpeke at Easees ladere oppfyller alle krav til sikkerhet.
Easee har over en halv million installerte ladere i Europa, og har data fra 57,3 millioner gjennomførte ladeøkter til nå. Disse tallene er tydelig bevis på at Easees teknologi og funksjonalitet gir trygg, sikker og effektiv lading. Laderen sjekker kontinuerlig etter feil både når den lader og er i standby-modus. Dette muliggjøres av over førti sensorer inni laderen. Sensorene sjekker hele tiden etter unormale endringer i strømmer, spenninger, temperaturer og fuktighet, samt at jordfeilbryteren fungerer slik den skal.»
Slik svarer selskapet på sine egne spørsmål:
Hva er Easees svar på Elsakerhetsverkets bekymringer rundt jordfeilvern?
Easee har innebygget jordfeilvern. Dette beskytter mot både AC- og DC-feil. Vernet testes automatisk mellom hver ladeøkt og minst en gang i døgnet.
Hva har gjort at samsvarserklæringer har blitt endret etter hvert?
Samsvarserklæring er en egenerklæring der man som produsent erklærer at produktet er i samsvar med gjeldende sikkerhetskrav. Vi har gjort fortløpende endringer i samsvarserklæringer for å tydeliggjøre at vi imøtekommer alle gjeldende sikkerhetskrav – da vår software oppdateres kontinuerlig.
Kan dokumentasjonen Easee leverer lede til farlige installasjoner?
Nei. Våre installasjonsvedlegg er tydelige og i henhold til gjeldende lovverk. Easee vil likevel revidere manualen med ytterligere spesifikasjoner omkring jordfeilvernet for å tydeliggjøre egenskapene og skape trygghet rundt løsningen.
Har Easee-laderne DC-beskyttelse, og hvordan fungerer dette?
Ja, Easee har både AC- og DC-jordfeilbeskyttelse. En presis og rask digital sensor detekterer eventuell lekkasjestrøm og signaliserer dette slik at strømmen brytes. Sensoren er utviklet og testet av en spesialisert tredjepartsleverandør. Lekkasjestrøm over 6mA DC eller 30mA AC vil utløse vernet.
Klarer Easee-laderne overspenningstester, og kan produktet utgjøre skade på kjøretøyet over tid?
Easee-laderen oppfyller alle overspenningstester som kreves. Produktet vil ikke under noen omstendigheter kunne utgjøre skade på kjøretøy.
Easee Home/Charge er dimensjonert for overspenningskategori III, tilsvarende kravet til sikringer, jordfeilvern og annet fastmontert utstyr.
Hvordan er dialogen deres med norske myndigheter, og hva er tankene rundt at de vil gjennomføre lignende prosesser som i Sverige?
Vi er svært positive til fokus på sikkerhet, og ønsker dialogen med norske myndigheter velkommen. Det er på mange måter en ny teknologi som innføres i samfunnet – i overgangen til elektrisk bilpark og et større fokus på smart strømforbruk i hjemmet. Det er sammen vi skal forme fremtidens strømnett og morgendagens forvaltning av elektrisitet – og vi ser frem til å være en aktiv del av dette. Vi kan ikke gjøre dette uten å spille på lag med myndighetene i markedene vi er i.