Elotec har befunnet seg i markedet for alarm og overvåking i 30 år. Gründer Jan Kleven startet med brannvarsling i landbruket. Han utviklet en aspirasjonsdetektor som klarer å skille mellom røyk fra brann og alt annet støv som svever rundt i luften i et fjøs.

Siden har virksomheten utviklet både sensorer og lekkasjestoppere til annen bruk gjennom sin egen FoU-avdeling i Oppdal i Midt-Norge. 

– Visjonen er å utvikle teknologi som redder liv og verdier. Vi utvikler alarmer og overvåking som er tilpasset alle typer bygg, trygghet, samfunnsnytte og kvalitet er våre hovedmål, sier selskapets markedssjef Adrian Andresen.

De har levert brannalarmer i over 100 000 norske bygg, og 60 000 aspirasjonsdetektorer til hele verden 

– Dette er grunnpilaren i Elotec. Der vanlige detektorer kneler pga. støv, fukt og ammoniakk i lufta, har vi utviklet en detektor som kan takler alle forhold og samtidig passer i garasjer i leilighetsbygg, lagre, kontorbygg, kjøpesentre, aulaer og kulturhus. Kjerneproduktet vårt er driftsikker, har stor rekkevidde og gir tidlig deteksjon, sier salgssjef Jørn Salomonsen i Elotec.

Nå tar virksomheten opp kampen om markedet for alarmoverføring for varsling av brann og innbrudd for alvor.
 

Oppfunnet, utviklet og levert fra Oppdal

«Elotec Orion» kan kobles til alle leverandørers sikkerhetssystemer; både brannalarmsentralene, innbruddsalarmer og andre teknisk installasjoner.
De nye alarmsenderne kan kommunisere med flere teleoperatører via eSIM, og velger til enhver tid operatøren som tilbyr best signal. Orion-63E og ELO-IOT42 støtter 12-29 VDC spenningsforsyning og kan driftes av sentralens strømforsyning og batteri.

Som Elektro 24-7 skrev i mars, er det samtidig varsling både hos betjent alarmmottak og hos personer tilknyttet bygget. Det skjer i løpet av sekunder og kan gi mottakerne en detaljert beskrivelse av hvor alarmen ble utløst. Dette dukker opp i kundens egen app, samt rett i alarmstasjonens systemer.

Les mer her: Elotec Orion utfordrer markedet for alarmoverføring

– Mottakelsen har vært strålende, det var på tide at det ble lansert noe nytt og mer brukervennlig føler mange, sier markedssjef Andresen.

– Markedet har vært monopolaktig og dominert av en stor aktør. For 110-sentralen og private alarmmottak, blir det flere aktører å forholde seg til. Jeg tror konkurranse er veldig sunt, sier han

I portalen samles trådene

– Vi har også lansert vår nye kundeportal, som er selvbetjent. Døgnet rundt kan du her registrere og aktivere alarmsendere i et skjema. Alarmsenderen aktiveres med en gang sluttbrukerne bekrefter registreringen, slik at installatør kan verifisere overføring og funksjonalitet med en gang, sier Adrian Andresen.

– Den digitale selvbetjente registreringsløsningen gjør alarmsenderne tilgjengelig for registrering fra det øyeblikket enheten er pakket. Det er viktig med en brukervennlig løsning som er tilpasset brukerne av alarmsenderne og deres behov. Vi dekker alle risikoklasser 1-6, slik at denne kan installeres på alle typer bygg.

Salgssjef Jørn Salomonsen understreker at gjennom portalen er objektene i byggene registrert direkte opp mot alarmsentralene.

– Installatører som kjøper produktet plasserer produktene i et kart og angir blant annet angripssted for brannvesen og oppmøtested ved evakuering.. De må i tillegg til å registrere type bygg, hvor de er plassert, størrelsen på bygget, samt angi antall etasjer. 110-stasjonene er frittstående enheter, som alle driver på sin måte. Vi har måttet få tilbakespill fra hver enkelt, og det er store variabler i hva de ønsker, men samtidig helt overkommelig og forståelig. Hver har sine egne systemer, men klarer å samle spesifikasjonene likevel, sier Salomonsen, som befinner seg på Eliaden når Elektro 24-7 snakker med ham.

Ønsker å bli markedsleder

– Dette er den største nyheten vi har her. Den strekker seg fra Lindesnes til Kirkenes, sier han og Adrian Andersen supplerer;

– Eliaden er for oss den viktigste arenaen for markedsføring. Vi har 20 ansatte på standen og opptar 100 kvadrat med plass på messen. Medarbeiderne våre tas ut av vanlig arbeid i tre dager for å være her, men så treffer de da også mange bransjekollegaer. Den sosiale biten er viktig.

Elotec har nærmere 100 ansatte fordelt på syv steder i Norge. De har 14 land de eksporterer til og 1500 forhandlere i Norge og Europa. Det har kostet flere årsverk å utvikle Orion, men så får da også virksomheten nå full kontroll over hele verdikjeden.

– Vi ønsker å bli markedsledere på alt vi selger, sier salgssjefen. 

–  Det er enda mer spennende og artig at vi også selger systemet bak. Vi genererer vårt eget marked, som etter hvert kommer til å bli stort, spår han.