Høiax har vært aktive på markedsføringen gjennom sine salgskanaler, og er tro mot VVS-bransjen. Det vil si at forbrukeren må ta veien om en av VVS-kjedene som fører produktet. Men i tillegg til at røropplegget skal koples til på en faglig god måte, skal berederen også ha en fast tilkopling til strømnettet - som betinger at en elektriker må gjøre jobben. Skal den lokale elektrobutikken få sin del av kaka, må den altså alliere seg med rørleggeren.

- Flere strømselskaper har vist stor interesse for å kunne tilby den smarte berederen som en del av sitt fordelsprogram for å lokke nye kunder, men vi ønsker at det skal tilbys gjennom rørleggerleddet for å sikre at det blir korrekt installert og at kunden blir gitt en god opplæring.

- Jeg tar for gitt at alle seriøse rørleggere som forhandlere våre smarte beredere sikrer en slik avtale, slik at forbrukeren kun har ett kontaktpunkt å forholde seg, får en fast pris og kan gjøre avtale om når berederen kan installeres og koples både til vann og strøm. Først når den er ferdig installert, kan det søkes Enova-støtte. Man kan altså ikke kjøpe Høiax Connected hos VVS-forhandleren og montere den selv, om man ønsker å søke Enova om støtte, understreker han.

Oppfyller kravene

Wernersen kan forsikre om at Høiax Connected oppfyller alle Enovas krav til å utløse støtten på opptil 5.000 kroner, eller 35% av kostnaden.

- Det gir en hyggelig regnestykke. Om det koster anslagsvis 16-17.000 kroner å få produktet ferdig montert, vil du kunne få 5.000 kroner tilbake. Det vil si at det i realiteten koster et par tusen kroner mer å I forhold til en konvensjonell ikke-smart bereder. Med mulighetene Connected gir for å spre strømforbruket gjennom døgnet, vil den merkostnaden kjapt bli spart inn. Så dette er et produkt vi har enormt stor tro på i mange år framover.

Foreløpig er det beredere på 200-liter som er kommersialisert og sendt ut i markedet, mens 300-literen ikke er langt unna.

- Også den vil kunne falle innenfor Enovas krav for å kunne utløse støtte. Våre smarte beredere er 100 prosent utviklet for forbrukeren, sier han.

Wernersen nøler ikke med å beskrive etterspørselen som enorm, og sier de produserer alt hva remmer og tøy kan holde for å kunne holde tritt. Med utsikter om fortsatt høye og variable strømpriser og en ny tariff som står på trappene, regner han med at det ikke vil bli mindre trøkk i tiden framover.

Energilagring

Utviklingen av smarte varmtvannsberedere startet da Ecodesign-direktivet trådte i kraft og satte krav til energieffektivitet også for varmtvannsberedere. Høiax er med sin Connected først ute i det norske markedet med en bereder som gir mulighet til styring fra mobile enheter og app - og er blant annet kompatibel med Futurehome smarthussystem.

Teknologien er utarbeidet i samarbeid med Futurehome og Fredrikstad-bedriften NxTech - hvor sistnevnte har sørger for nødvendige integrasjoner inn i smarthusplattformen. Futurehomes smarthusplattform er basert på standardene Z-wave og Zigbee, og kan kobles til tredjeparts produkter og applikasjoner via én app. 

- Nettopp at det er mulig å kople på tredjeparts smarte produkter er et viktig poeng, understreker Wernersen. – Det gjør at man ikke behøver å låse seg til én leverandør. Sammen med Futurehome har vi utviklet en sky-løsning, og Høiax Connected kan nå benyttes som energilagring og bli et hjerte i smarthjemløsningen. I tillegg til at forbrukeren sparer penger, vil berederen også være en viktig komponent for å avlaste det lokale strømnettet.

- Jeg vil påstå at varmtvannsberederne er blitt utviklet mer siden Ecodesign-direktivet kom enn gjennom alle år før det. Vår løsning er high teck og unik, som vil danne malen for framtidens beredere, sier han.

- Statistikk viser at antall produkter som blir koplet til skyen har en eksponentiell kurve, vi snakker om et sprang fra noen hundre millioner oppkoplinger til mange milliarder, og det stopper ikke der.

Legionella-program

Buskoven trekker samtidig fram at det er lagt inn et legionella-program i programmet, som gjør at vannet boostes opp til over 75 grader for å drepe eventuelle legionellabakteier, deretter går den tilbake til innstilt temperatur.

- Bakteriene overlever ikke over 60 grader, men for å være 100 prosent sikre, er temperaturen satt til 75 grader. Men berederen kjører ikke opp temperaturen dersom det vanligvis er vanntemperatur som er høy nok til å drepe legionellabakteriene. Det er kun om du senker temperaturen så mye at det er i faresonen for å gro bakterier, at den booster automatisk.

- Men hva med de som ikke ønsker å kople berederen i skyen og bruke app?

- Det går veldig bra. Du har likevel flere av smartfunksjonene tilgjengelig, som enkelt kan justeres via displayet. Smartberederen har et intuitiv display så du trenger nødvendigvis ikke appen. Berederen kommer ferdig innregulert fra fabrikk med et sett parametere, og det er enkelt for installatøren å kople den på. 

Han tror likevel at de fleste vil utnytte mulighetene det gir ved å kople seg opp på nettet.

- Vi ønsker å skolere installatørene slik at de klarer å bistå ved å logge seg inn i systemet og gjøre innstillinger i tråd med kundens behov og ønsker, samt å instruere kunden om bruken. 

Har styrket produksjonen

Som et ledd i å styrke produksjonen, er det etablert en egen avdeling som jobber med å lage kabler og komponenter til produksjonen av berederne. I den anledning, tok Høiax tatt over bedriften Industriprodukter i Halden med seks ansatte, som alle nå er integrert i produksjonen i Fredrikstad.

- Her skjer også QR-kodingen av hver enkelt bereder i Connect-serien. Alle produktene har sin unike QR-kode, som ivaretar datasikkerheten på beste måte, samt gjør dem lett sporbare.

Produksjonen har blitt utvidet jevnlig de siste årene, og kjører nå to skift med robotiserte produksjonslinjer for å gjøre leveringstidene så korte som mulig.

 

 

Dette er kravene

Dette er kravene Enova stiller for å kunne yte støtte på inntil 5.000 kroner:

* Varmtvannsberederen må bli installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.

* Berederen skal kunne styres av innebygd eller leverandørens nettbaserte automatikk. Strømforbruket skal styres til de tider på døgnet med lavest strømpris.

* Berederen skal også kunne styres av ulike typer smarthus-system som en del av helhetlig strømstyring i boligen. Det betyr at berederen må kunne kommunisere via de vanligste åpne kommunikasjonsprotokollene for smarthusteknologi.

* Berederen skal ha styring som sikrer mot vekst av legionella-bakterier.

* Berederen skal ha fast tilkobling til strøm – beredere som er koblet til med støpsel i stikkontakt får ikke tilskudd.

* VVS-arbeid og elektroarbeidet skal være utført av fagfolk.