Som mange medier har meddelt de siste dagene, hevder det svenske Elsäkerhetsverket blant annet at ladestasjonen Easee Home ikke har jordfeilsbryter og ikke oppfyller kravet til DC-beskyttelse. Elsäkerhetsverket truer Easee med salgsstopp, og har gitt selskapet frist til mandag til å svare. (Les hele saken her). Easee har på sin side ikke villet kommentere hvordan de stiller seg til påstandene, men kun sendt ut en felles presseuttalelse.
Da NAF påpekte mye av det samme i sin test av elbilladere i fjor, avviste Easee at det var noe problem, og hevdet de var trygge å hvordan de håndterte sikkerheten.
Easee scoret høyt i testen, men det var flere områder det ble påpekt mangler. Blant annet at produsenten tillater at ladeboksen brukes til 3-fas lading på IT-nettet:
«Easee skiller seg ut ved at laderen kobles opp til trefase-lading, uansett om du har IT- eller TT-nett. Laderoboten, som Easee kaller den, avgjør om huset er klargjort for trefase-lading på 400V eller om den utnytter trefase-lading på 230v. Dette er en løsning som har vært omdiskutert i bransjen, hvor de lærde strides om det å lade over tre faser på 230v-nett er anbefalt eller ikke.»
Det er heller ikke alle biler som støtter 3-faselading over IT-nett.
«Hvis vi leser produktstandarden for Type 2-kontakten, så er ikke 3-fas-lading på IT-nett beskrevet, forklarer NAFs Jan Tore Gjøby. - Det vil si at vi ikke har samsvar som det heter på fagspråket, og uten samsvar plikter både produsent og installatør å beskrive avviket, dokumentere hvordan sikkerheten er ivaretatt og at den er minst like god den standarden gir. Easee påstår imidlertid at standarden er fulgt og dermed leverer de heller ikke dokumentasjon som forklarer avviket. Dette er etter min mening bekymringsfullt, legger han til.»
Det ble også påpekt usikkerhet om DC-overvåking er god nok, samt mangelfull samsvarserklæring.
«Hvorfor er DC-overvåking viktig? En bil med batteri kan skape noe som heter DC feilstrømmer, dette er feilstrømmer som kan sette de vanlige jordfeilvernene ut av spill. For å unngå farlige situasjoner er det to forskjellige løsninger. Den ene er å sette inn et jordfeilvern som kan håndtere de spesielle feilstrømmene, et såkalt Type B jordfeilvern. Dette er imidlertid en løsning som både er kostbar og krever mye plass i sikringsskapet.»
Slik svarte Easee på NAFs bemerkninger:
Overoppheting under lading:
Lading vil generere noe varme i alle ladebokser. Easee måler temperatur på 10 ulike steder inne i ladeboksen. Dersom temperaturen i laderen stiger over definerte verdier, vil ladeboksen automatisk redusere ladestrømmen for å kompensere for dette. Effekten av dette avhenger bl.a av omgivelsestemperatur. Det er utfordrende å kunne levere så høy ladeeffekt gjennom en så liten boks. Under utviklingen av laderen er det brukt mye tid på å komme frem til et design med effektiv selvkjøling uten bruk av støyende vifter. Utformingen av laderen er designet på en slik måte at det oppstår en naturlig kjølende luftstrømning som sørger for at den varme luften på utsiden av selve laderen sirkuleres. På generelt grunnlag, er det bedre å plassere laderen i skyggen framfor på solveggen, spesielt i varmere strøk.
Overstrømsvern:
Begrepet "overstrøm" er en samlebetegnelse på "overbelastning" og "kortslutning". Tradisjonelt bruker man et kombinert overstrømsvern for å beskytte mot begge fenomenene. Det er likevel rom for å dele dette opp i separate vern for hvert fenomen. Easee spesifiserer at kortslutningsvern, typisk i samsvar med EN 60898, skal plasseres i installasjonen (sikringsskapet). Hver ladestasjon fra Easee har innebygget vern mot overbelastning. Slik oppfyller man kravene i NEK-400, og samtidig kan dynamisk tilpasse grensene for overbelastning i henhold til kapasiteten på ladekabelen og tilkoblet bil.
Type A jordfeilvern innebygd i ladestasjonen:
Vi har oppdatert samsvarserklæringen til å spesifisere EN 61008-1 for å unngå uklarhet omkring dette.
DC overvåking (RDC-DD) i ladestasjonen:
Vi har oppdatert samsvarserklæringen til å spesifisere IEC 62955 for å unngå uklarhet omkring dette.
Frafall av behov for Type-B jordfeilvern:
Jordfeilvern Type-A og RDC-DD i samsvar med standardene over likestilles med jordfeilvern Type B i NEK 400-7-722, avsnitt 722.531.2.3.101
Trefaselading på IT-nett:
Dette var en aktuell diskusjon omkring tidspunktet dere testet laderne. Gjøby tok også opp dette i fagkomiteen for NEK400. Etter diskusjon i denne komiteen ble hans bekymringer lagt til side uten at man så behov for å regulere dette. Easee har hatt stort fokus på denne problematikken, og er trygg på vår måte å håndtere dette.
Samsvarserklæring datering:
Vi har revidert samsvarserklæringen (DoC) i flere omganger. Det ligger ikke noe unormalt bak det. Det kan bl.a skyldes overgang til nye standarder, unngå uklarheter eller etter vurdering at andre standarder og tester bedre dekker vårt produkt.
Ikke overbevist
Etter testen var NAF i dialog med både Easee og myndighetene ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM), for å få bekreftet eller avkreftet om vernene som skal være i ladestasjonen oppfyller det sikkerhetsnivået som lovverket stiller. «Vi har ikke mottatt overbevisende opplysninger fra Easee om de innebygde vernene og myndighetene har ikke utført kontroll av produktet», anførte NAF i omtalen av sin test.