Med støtte fra Handelens Miljøfond, har CTM Lyng i godt over ett år jobbet med utvikling og design av en downlight bestående av 100% resirkulært materiale, designet for reparasjon og lønnsom gjenbruk – og dermed være et viktig bidrag i et sirkulærøkonomisk kretsløp.
- De fleste lyskildene blir i dag produsert for å kastes i det øyeblikket de slutter å virke, og det passer ikke særlig godt inn i et bærekraftig tankesett. Vår ambisjon er å etablere en sirkulærøkonomisk forretningsmodell, som gjør det mulig å gjenbruke bestandelene i gamle lyskilder til produksjon av nye produkter, forteller administrerende direktør, Terje Lillemo i en pressemelding.
Første steg på veien er å finne et materiale som egner seg til noen av de mest krevende produktene til CTM Lyng, nemlig belysningsprodukter. En downlight blir det første produktet som lanseres i CircuLine®-serien, og ambisjonen er å overføre det samme prinsippet på en rekke andre produkter, også øvrig elektromateriell.
Saken fortsetter under bildet:
Bildetekst: En downlight i 100% resirkulert materiale er først ut i CircuLine-serien til CTM Lyng.
Et unikt råstoff
En av de største utfordringene selskapet har møtt på i utviklingsløpet, er å finne et stabilt råstoff uten å måtte forsyne seg av de sirkulære verdikjedene som faktisk fungerer i dag, som for eksempel panteordningen for plastflasker. Løsningen ble til i dialog med en av verdens ledende produsenter av avispapir og emballasje.
- I samarbeid med Norske Skog har vi funnet frem til en miks av resirkulerte materialer som gir oss den materialkvaliteten vi har vært på utkikk etter, forteller Lillemo.
- Ved å blande trefiber fra eksisterende papirproduksjon inn i resirkulert plast, oppnår vi et sterkt og stabilt råstoff som innehar tilsvarende materialegenskaper som benyttes i dagens lysprodukter. Det lukter til og med sagbruk av produktene vi har testet.
En lysende framtid for norsk industri
Onsdag 22. februar benyttet CTM Lyng anledningen til å presentere nyheten til klima- og miljøminister Espen Barth Eide (AP), som var på et planlagt besøk i selskapets fabrikk i Vanvikan i Trøndelag. På bakgrunn av det han fikk presentert, spår Barth Eide en lysende fremtid for norsk produksjon av lysarmaturer og elektromateriell.
- Først og fremt er det spennende å se hvor langt framme CTM Lyng er med å utvikle moderne produkter som også er bærekraftige, ved å lage en verdikjede for hele produktets livssyklus. Og så har vi fått noen fornuftige utfordringer fra CTM Lyng når det gjelder det å sørge for at man velger denne type produkter fremfor billige og ofte dårligere produkter fra Østen.
Barth Eide henviser med det til arbeidet han har igangsatt med næringsminister Jan Christian Vestre (AP) om å stimulere norsk industri til å utvikle produkter som i er designet for å repareres, ombrukes og resirkuleres.
- Vi jobber nå med å stille strenge krav til sirkulærøkonomi og økodesign, som uten tvil vil gagne norskproduserende aktører som CTM Lyng.