Konsernet leverer i dag innen følgende markeder: 

Bratseth AS, en teknisk entreprenør innen prosjektering, elektro og ventilasjon. 

Bratseth Energy AS leverer tjenester til olje- og gassindustrien, samt til industri, solcelle, vei og tunnelprosjekter. 

Skagerak ITB AS tilbyr skreddersydde løsninger innen automasjon og systemintegrasjon. 

Electro Team AS er et lokalt elektrofirma i Kristiansund, og som tar aktivitet i Kristiansund og nabokommunene.

 Holm Elektro AS er lokalisert i Molde, hvor hovedaktiviteten er rettet mot privatmarkedet.

Heldig og dyktig

– Tja, vi har vel vært både heldige og dyktige, sier Midthaug med en stor dose beskjedenhet og på kledelig moldedialekt da vi ber ham om en forklaring til suksessen. – Og det handler om å ta mulighetene når de byr seg, legger han til. 

Da begynner vi kanskje å nærme oss kjernen av historien, for denne veksten er resultat av en rekke strategiske og bevisste beslutninger og veivalg. 

Mange modig valg. 

Som da bedriften i slutten av 2015 kastet seg på i kampen om å bytte ut 150 000 nye AMS-målere i Møre og Romsdal for Smart Strøm Nordvest. Et oppdrag til en verdi av 169 millioner kroner, som Bratseth AS klarte å lande i konkurranse med flere store aktører. 

– Vi hadde på den tiden 20 ansatte og en omsetning på 45 millioner kroner, og var en liten aktør i Sunndal og Molde. Vi var langt fra rigget for dette gigantiske oppdraget, og de fleste spådde oss nord og ned og at dette ville ende med konkurs. 

Men bedreviterne tok grundig feil. Det skulle i stedet vise seg å bli en gamechanger for selskapet.

Det startet med en konkurs

Midthaug er utdannet innen økonomi og ledelse, og jobbet fire år som vogntogsjåfør under utdannelsen. At han ble engasjert i elektrobransjen, er egentlig resultat av tilfeldigheter, forteller han. 

– Som nyutdannet økonom fikk jeg muligheten til å bli ansatt i Bratseth & Gikling Installasjon AS, og knyttet dermed mange gode relasjoner i bransjen. 

Etter 5 år - hvor 4 som daglig leder -, fulgte flere år med ulike arbeidsgivere, inntil Bratseth & Gikling Installasjon hentet ham tilbake våren 2012. Den lokale elektroinstallatøren på Sunndalsøra hadde gått med underskudd i flere år og Midthaug ble leid inn i et forsøk på å unngå konkurs. 

Men det var for sent. I juni 2012 måtte han ta den tunge veien til skifteretten.

Saken fortsetter under bildet:

Bratseth AS steg opp av ruinene etter at Bratseth & Gikling Installasjon gikk til skifteretten i juni 2012. Bare en uke senere var den nye bedriften oppe og gikk. 

Som en fugl Phønix

Da konkursen var et faktum, gikk han sammen med fire av de ansatte, ervervet boet fra Sunndal Sparebank og etablerte firmaet Bratseth & Gikling Elektro AS – som snart ble til Bratseth AS. 

Ytterligere 7 medarbeidere fra den konkursrammede bedriften ble med, de fleste med fagbrev innen elektro og automasjon, og bedriften startet opp igjen med 12 ansatte første dag.

– Vi lagde en strategi for veien videre, og hadde store vekstambisjoner, forteller Midthaug i dag. Målet var å ta en større del av markedet og orientere seg mot byene for å bli en av mest robuste bedriftene innenfor tekniske installasjoner i regionen. 

Og veksten kom før de ante det. I oktober 2015 landet selskapet en stor kontrakt i forbindelse med bygging av ny kulturskole på fengselstomta midt i Molde sentrum, som var verdt tett opp mot ti millioner kroner. Men det var etter inngåelse av nevnte avtale med Smart Strøm Nordvest  et par måneder senere at det eksploderte. I hovedutrullingen, som skulle starte året etter, var det planlagt å bytte ca. 7 000 målere hver måned. Det krevde mange hender. 

– Vi allierte oss med en rekke elektroleverandører rundt i fylket for å sikre tilstrekkelig personellressurser og lokalkompetanse i ulike nærområdene. Selv om oppdraget var stort, handlet det mest om logistikk og å komme seg innenfor dørene til folk. Da kom min logistikk-kompetanse fra utdanningen på Høyskolen i Molde og erfaringen fra operativ tjeneste i vogntog til sin rette. 

Oppdraget la et enormt fundament erfaringsmessig, og selskapet fikk bygd på en del frisk kapasitet gjennom gjennomføringen. 

Siden har de ikke sett seg tilbake. 

Flere milepæler

Underveis er det gjort en rekke oppkjøp for å sikre tilstrekkelig kompetanse og muskler til å kunne bli en betydelig aktør i markedet. 

Her er noen av milepælene og hovedgrepene som er gjort de siste seks årene: 

Juni 2017:  Bratseth og Elmo Teknikk slår seg sammen og stifter EB Group AS med 140 ansatte. Danner  med det den største aktøren innen tekniske installasjoner mellom Ålesund og Trondheim. Selskapet har Nordmøre og Romsdal som nedslagsfelt med kontor på Sunndalsøra og i Molde. Største eier i Bratseth, Rune Midthaug, blir selskapets daglige leder.

Bakgrunnen for sammenslåingen er muligheten for å skape en sterk lokal aktør med høy kompetanse og kapasitet, som kan jobbe innenfor et større nedslagsfelt innen teknisk installasjon, og samtidig være enda bedre rustet til å konkurrere om de største kontraktene i regionen.

– Det var mye som skjedde - og kom til å skje - på aksen Molde – Aukra. Den moroa ville vi være en del av. I 2017 og 2018 hadde vi over 200 millioner kroner i omsetning. 

August 2019: Bratseth og Elmo Teknikk skiller lag og EB Group AS blir oppløst.

Omsetningen i Bratseth AS ender på 85 millioner kroner. 

– Vi måtte skaffe oss et nytt fotfeste og får en samarbeidspartner som hadde et volum som vi kunne leve og vokse på. Målsettingen var å komme over 100 millioner i 2020, og vi inngikk samtaler med Bravida Norge om utlysningen om en stor kontrakt knyttet til Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR). Det oppdraget fikk vi etter hvert, men var på det tidspunktet for små til å kunne håndtere det med eksisterende ansatte. Dermed måtte vi finne en måte å vokse raskt på. 

Desember 2020: Bratseth kjøper Hareid-baserte HG Elektro AS sine avdelinger i Molde og på Aukra, og utvider med det sin aktivitet i Molde-regionen.

– Vi hadde lenge hatt et godt samarbeid med Hareid Group, og kjøpet var et viktig ledd i vår satsing på Nordmøre og i Romsdal. Samtidig styrket det vår posisjon i Molde-regionen. 

De var nå 75 ansatte, fordelt på Sunndal, Molde og Aukra.

September 2020: Bratseth AS inngår avtale om å skifte 1900 gamle strømmålere i Longyearbyen på Svalbard.

Juni 2021: Skiller ut ventilasjonstjenesten fra Bratseth AS og etablerer Bratseth Ventilasjon og Inneklima AS.

Mars 2022: Bravida Norge får endelig landet SNR-oppdraget, med en samlet kontraktsverdi på over 400 millioner kroner. Bratseth AS og Ielektro AS kan iverksette arbeidene med elektroentreprisen.  Med på laget er også Ielektros søsterbedrift Bøifot Elektro fra Kristiansund. 

– Et betydelig prosjekt for oss, hvor vi hadde opp mot 26-27 ansatte i sving på prosjektet i perioden.

Bratseth omsatte for cirka 150 millioner kroner i 2022 og hadde på dette tidspunktet  84 ansatte. 

Februar 2023: Bratseth Holding AS, som eier Bratseth AS, overtar 100% av aksjene i selskapet Langset Energy AS, som er en veletablert, ledende leverandør av tjenester til olje- og gassindustrien, industri, solcelleanlegg, vei og tunnelprosjekter. Selskapet er hovedaksjonær i Skagerak ITB, som «blir med på kjøpet».

– Vi ønsket å rigge oss slik at vi kunne skape et enda sterkere fagmiljø, samt utnytte kompetansen fra både Bratseth og Langset Energy. Oppkjøpet ville også sikre oss økt kapasitet for de kommende årene og dermed redusere behovet for innleie fra bemanningsselskaper. 

Mai 2024: Bratseth Holding går inn som hovedaksjonær i Holm Elektro AS, med base i Molde. Tjenestespekteret favner i hovedsak bolig- og servicemarkedet.

Juli 2024: Åtte ansatte mister jobben etter at Bratseth Ventilasjon og Inneklima AS i Molde går konkurs. Bratseth AS kjøper tilbake boet og overtar varelager, driftsmidler og pågående prosjekter. Ventilasjon blir nå innlemmet i Bratseth AS, og alle de åtte berørte ansatte blir tilbudt jobb.

Januar 2025: Bratseth Holding AS overtar aksjemajoriteten i Kristiansund-baserte Electro Team, med 22 ansatte. Aksjonærene i Electro Team blir medeiere i det nystiftede Bratseth Gruppen, som blir eierselskapet for driftsselskapene i gruppen.

– Et viktig ledd i vår satsing for å etablere en større og sterkere elektroentreprenør i regionen. Med Electro Team på laget kan vi samarbeide om større prosjekter og utveksling av ressurser mellom selskapene. Dette  er viktig for å sikre videre vekst i nye markedsområder. 

Langsiktig strategi

Midthaugs filosofi har hele tiden vært å bygge opp volum og gjøre seg robuste i forhold til markedet. Med mange store industrigiganter på kundelisten, handler det om å innfri alle kravene både i forhold til både kvalitet, HMS, bærekraft, rapportering og gjennomføringsevne. Som et ledd i kvalitetsarbeidet, ble selskapet ISO-sertifiserte innen ledelse, miljø og arbeidsmiljø i fjor. 

– Vi må hele tiden være fremoverlent og innovative, da utvikling og nye fagområdene stiller nye krav. 

Han anslår at 75 prosent av oppdragene konsernet utfører, er rettet mot land- og vannbasert industri. Av disse, er 60 prosent løpende serviceavtaler, som gir stor forutsigbarhet. 

– En god del kunder avroper på rammeavtaler og oppdragene kommer via mail / innkjøpsordrer. Løpende service på en så god måte at kundene vil benytte oss på nytt, er svært viktig for oss. 

Har avvist beilere

Hva så med framtiden? Jo, selv om prognosene er gode og alle piler peker oppover, handler det om å være konstant framoverlent og offensiv, understreker han. 

– Vi må enten fortsette å bygge nødvendig kompetanse selv, eller lene oss på noen andre.

Med dagens bemanning og marked, mener han de bør nærme seg 350 millioner i omsetning i 2026 på konsernnivå. Likevel lurer alltid spørsmålet i bakhodet om de er store nok til å møte framtiden på best mulig måte. 

– Det er jo en pågående konsolidering i bransjen, hvor det for mange handler om å kjøpe opp eller bli kjøpt opp. 

Han er selv ikke ukjent med utenlandske beilere, uten at han så langt har latt seg sjarmere. 

– Vi har lagt en strategi for å vokse i egen regi og/eller ved oppkjøp, og vi er ikke i posisjon til å begynne slike prosesser. Fokuset nå ligger på å bygge en solid lokal eid aktør. Så får vi se hvor lenge vi klarer å stå i mot. 

Splitter selskapet

Nettopp utvikling av virksomhet og arbeidsplasser, er det som trigger den sindige Romsdalingen mest. Det vil han prioritere i tiden framover.

– I 2025 splitter vi daglig ledelse og eierskap for å gjøre virksomheten enda mer robust de neste 10 årene. I praksis betyr dette også at vi deler konsernet opp i to divisjoner. En for eiendom og en for det vi foreløpig kaller drift og som omfatter alle driftsselskapene våre. 

Tidligere Daglig leder i Electro Team, Terje Olsen overtar Midthaugs posisjon i disse selskapene med virkning fra 1. januar i år. 

– Det vil si at jeg skal bruke mer på å være strateg og forretningsutvikler, for å se hvilke grep som kan tas for at vi kan vokse videre. Det gleder jeg meg til! 

Med andre ord; dette elektroeventyret har mange flere kapitler!