HIM IKS har jobbet en stund sammen med solenergiselskapet Endra AS for å se på muligheten for å etablere en solpark på Toraneset. Dette kan bli regionens første bakkemonterte solkraftverk. Deponiet på Toraneset miljøpark, som  har vært i bruk siden 1983, blir avsluttet og lukket i år, og nytt deponi tas i bruk.

– Statsforvalteren i Rogaland setter krav om miljøundersøkelser og etterdrift av et deponi i 30 år, og dette er en veldig god match med et solkraftverk, som vil få konsesjon og produsere strøm i minst 30 år. Alt ligger derfor til rette for et godt samarbeid mellom HIM og Endra, sier administrerende direktør i HIM, Gro Staveland.

Hun trekker frem at etablering av en solpark gjør at HIM kan følge opp krav til miljøundersøkelser, samtidig som arealet brukes til et samfunnsnyttig formål.

– Her utnytter vi et areal som ikke har alternativ bruk, og HIM kan være med og bidra til å unngå et kraftunderskudd.

Norges første

Prosjektet er Norges første storskala solkraftverk på et avfallsdeponi og det aller første større solkraftverket på Vestlandet. Prosjektet fikk i juni 2024 konsesjon fra NVE til å produsere strøm i 30 år og klargjøres nå for bygging våren 2025.

– En investeringsbeslutning om å bygge ut HIM Solkraftverk representerer en betydelig milepæl for Endra. Gjennom dette prosjektet har vi allerede bygget, og skal fortsette å bygge, svært verdifull kompetanse og erfaring med å utvikle storskala, bakkemonterte solkraftprosjekter. Dette er avgjørende for vår fremtidige satsing både i Norge og i Norden sier direktør i Endra, Kristian Gautesen.

– HIM Solkraftverk er på mange måter et pionerprosjekt, ved at det bygges på et «grått areal» som innebærer minimale inngrep i natur og videre utnyttelse av et areal med få alternative bruksmuligheter, til fornybar energiproduksjon. I prosjektutvikling og byggefasen vil vi også få testet tekniske løsninger og gjennomføringsmetodikk som vi kan høste mye lærdom fra og som kan bidra med å redusere kostnadene i fremtidige storskala prosjekter.

– Dette er avgjørende for vår fremtidige satsing både i Norge og i Norden sier direktør i Endra, Kristian Gautesen. Foto: Endra.
– Dette er avgjørende for vår fremtidige satsing både i Norge og i Norden sier direktør i Endra, Kristian Gautesen. Foto: Endra.

Lokalt prosjekt med nasjonal betydning 

Elektrifisering og grønn næringsutvikling i Norge vil kreve store mengder kraft i årene som kommer. Den norske regjeringen har en målsetting om å produsere 8 TWh solkraft innen 2030. HIM Solkraftverk vil være et viktig steg for bransjen for storskala, bakkemontert solkraftanlegg i Norge.

–  At norske myndigheter ønsker en betydelig satsing på norsk solkraft er bra, men vi har en lang vei å gå før vi når produksjonsmålet som er satt. Endra ønsker å gå i front innenfor vår bransje i retning av dette målet, og investeringen i HIM Solkraftverk er et viktig første skritt på veien sier Gautesen.

Prosjektet bidrar også til utviklingsmuligheter for norske leverandører, og sørlandsbaserte SJ Sol fikk nylig kontrakt på bygging og installasjon av kraftverket. Dette blir deres til nå største prosjekt.

– Dette viser at norsk kompetanse og teknologi hevder seg på toppnivå innen fornybar energi. Ved å investere i og samarbeide med norske leverandører bidrar vi til å skape arbeidsplasser, fremme innovasjon og styrke Norges posisjon som en ledende aktør i det grønne skiftet. Sammen med SJ Sol sikrer vi ikke bare høy kvalitet i prosjektet, men også en bærekraftig verdiskaping som kommer både lokalsamfunnet og økonomien til gode, forteller Gautesen.

Solkraft viktig for energimiksen 

Endra skal utvikle, eie og drifte storskala solkraftverk i Norden, og er eid av Haugaland Kraft-konsernet.

– HIM Solkraftverk er i tråd med konsernets strategi om å bidra til mer fornybar kraftproduksjon. For å kunne møte det økende kraftbehovet og styrke energisikkerheten i fremtiden må vi legge til rette for en diversifiserende energimiks, hvor solkraft vil ha vesentlig betydning. Prosjektet vil gi betydelige læringseffekter, testing og teknologiutvikling for bruk i fremtidige storskala prosjekter både i Norge og i Norden, sier konsernsjef i Haugaland Kraft, Pablo Barrera.

HIM Solkraftverk er et prosjekt med sterk lokal forankring i regionen både gjennom lokalt eierskap og med sin plassering i Vindafjord kommune, en kort kjøretur fra Endras hovedkontor.

–  Selv om vi som selskap utvikler prosjekter i hele Norden og det nordiske kraftmarkedet, er det veldig stas at det første kraftverket vi realiserer ligger i regionen vår, avslutter Gautesen.