– Endringen i energilovforskriften vil klargjøre konsesjonsplikten for aktørene, og dermed gjøre søknadsprosessen enklere. Dette vil også øke det lokale selvstyret når det gjelder kraftutbygging og det vil frigjøre kapasitet i NVE. I tilfeller hvor det ikke er større påvirkninger på kraftsystemet, er det fornuftig at utbyggingen godkjennes lokalt der hvor inngrepene skjer. Dette vil føre til enklere og mer effektiv kraftutbygging, sier energiminister Terje Aasland.
I dag er det spenningsnivået på det elektriske anlegget som avgjør konsesjonsplikten for solkraftanlegg. Det fører til at anlegg med like fysiske dimensjoner og lignende miljøvirkninger ikke er sikret likebehandling. Å klargjøre konsesjonspliktgrensen er viktig siden solkraft vil bli større i det norske kraftsystemet i årene fremover. NVE har allerede opplevd en økende pågang om konsesjonssøknader for solkraftanlegg.
Færre saker til behandling
Med en konsesjonspliktgrense på 10 MW vil færre saker måtte behandles av NVE, inkludert de aller fleste takmonterte solkraftanlegg. Dette frigjør kapasitet, slik at NVE kan fokusere ressursene på større og mer kompliserte konsesjonssaker.
Energidepartementet hadde på høring et forslag om innføring av en effektgrense på 5 MW, men ønsket innspill til en mulig grense på 10 MW. I lys av innspillene som kom i høringsrunden, velger departementet å sette grensen til 10 MW.
Solkraftanlegg under 10 MW vil etter endringene kun behandles av kommunen etter reglene i plan- og bygningsloven. I henhold til gjeldende regelverk og statlige planretningslinjer skal kommunene i sin behandling blant annet ta hensyn til jordvern og verdifull natur.
Samtidig skal hensynet til kraftsystemet sikres. Derfor kan det være behov for tilpasninger i noe av regelverket som gjelder for konsesjonspliktige solkraftanlegg per i dag, slik at disse bestemmelsene også gjøres gjeldende for solkraftanlegg under 10 MW. NVE og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) vil få i oppdrag å vurdere relevant regelverk for å finne en god og hensiktsmessig balanse.
Ikke krav til områdereguleringsplan
Regjeringen har også kommet frem til at denne endringen gir en god balanse mellom hva som skal behandles av kommunen etter plan- og bygningsloven og hva som skal behandles av NVE etter energiloven. Regjeringen går på denne bakgrunn ikke videre med forslaget om krav om områdereguleringsplanbehandling etter plan- og bygningsloven for konsesjonspliktige solkraftanlegg.