Det skriver juryen om Mari, som til daglig jobber for TECA AS på Stord - og er også aktiv i Montørjentene, et utvalg i Elektroarbeidernes fagforening Vestland som jobber med å rekruttere flere kvinner til elektrofaget. Med 5084 finaliststemmer vant hun kampen om å bli Norges hyggeligste elektriker. Totalt ble hun nummer 10 i kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker, hvor snekkeren Robin Hundal gikk helt til topps.
lagt yrkesvalg
Da Mari skulle velge yrkesretning i ung alder, var ikke elektrikerfaget ett av alternativene. Dessuten var det en generell oppfatning at yrkesfag generelt ikke egner seg for en jente.
Før finalen delte hun noen tanker på sin egen Facebook-side:
«Eg har blitt heia på og framsnakka, av samme grunn som eg for 15-20 år sida blei sett ned på og råda til å ta bedre valg. Vegen eg gjekk var ikkje for jenter/damer og det var naivt å tru at eg skulle klare å stå i eit håndverkeryrke, sjølv om ingen hadde erfaringer verken frå eller til. Råd og uttalelser kom frå personlig synsing og gamle mønster.
Det å no sjå kor mangen me er, det å bli kalla ett forbilde og ambassadør for faget er utrulig stort. Til tider til og med overveldande.
Ingen endringer i verden skjer uten protester og det forstår eg. Nokon sin trygge kvardag og gode barndomsminner blir sett på håve og ein blir tvungen til å sjå på ting med andre auger, og ingen kan sjå andre sine synspunkt uten dialog og ytring.
Eg er takksam for at eg får ytre mine meiningar og dele mine erfaringer og enda meir takksam for at dåke hjelper meg».
Elsker mestringsfølelsen
Mari er en sprudlende jente som elsker mestringsfølelsen hun får ved å fikse ting for kunder. Selv mener hun at hun ofte snakker før hun tenker, at hun ikke greier å sitte stille og at hun må danse når hun er gira... Gira ble hun definitivt også da hun ble kåret til Årets hyggeligste rørlegger!
— Jeg brukte tid på å finne ut hva som er drømmejobben, nemlig elektrikeryrket, men da jeg først landet der, har jeg aldri sett meg tilbake. Elektriker vil jeg være resten av yrkeskarrieren, det er jeg helt sikker på.
Mari prøvde seg først innen tømrerbransjen og jobbet også som alt fra bartender til jobb i fiskemottak, men det var elektrofag som etterhvert fristet mest. Hun tok utdannelsen i voksen alder og elsket det! Fagprøven tok hun i 2019. Hun stortrives som elektriker hos TECA AS på Stord.
— Jeg har masse energi og det passer ikke for meg å sitte på et kontor hele dagen. Som elektriker får jeg bevege meg hele dagen. Dessuten har jeg helt siden barneskolen vært opptatt av elektrisitet. Jeg glemte ikke at jeg fikk jeg ros av læreren for å ha montert et støpsel helt riktig!
Mestringsfølelsen, det å fikse ting for kunder, være i utvikling hele tiden og lære noe nytt, det er det som motiverer Mari hver dag. Og at ingen dager er like, å møte fine kunder og å yte topp service ved å lytte til deres behov. Og hjelpe dem for eksempel med brannsikring av hjemmet deres:
— Jeg husker godt et oppdrag der jeg skulle montere overspenningsvern i forbindelse med en EL-bil lader for en kunde, jeg åpnet sikringsskapet, og der inne var det helt svart!! Lynet hadde antagelig slått ned. Jeg måtte renovere alt sammen. Huset kunne jo brent når som helst. Småbarnsfamilien som bodde der ante ingenting, og var naturligvis enormt glade og lettet for at jeg kom og fikset det i tide. Og jeg var like glad som dem!
Gode antenner både som elektriker og medmenneske
Alle nominasjonene forteller ikke bare om en dyktig og hyggelig elektriker, men også om jobben Mari gjør for å fremme elektrikerfaget og rekruttering via Montørjentene på SoMe. Hun gjør en kjempejobb for å få flere kvinnelige elektrikere inn i bransjen, og dette er noe hun virkelig brenner for.
Hun er takknemlig for alle de gode ordene, og når hun skal karakterisere seg selv bruker hun adjektiver som engasjert, sta, omtenksom, bryr seg om folk, reflektert, flink til å lese mennesker og stemninger, impulsiv og litt for frittalende!
— Men jeg prøver alltid å være høflig, hyggelig, ikke undervurdere folk, og ha respekt for at mange mener de kan noe om elektrisitet. Som jeg på en ok måte forteller dem at de ikke må eksperimentere med! Å bruke fagfolk på alt elektrisk er et «must»!
I tillegg til heder og ære, stakk hun av med gavekort fra El-Proffen til en verdi av 20.000 kroner, samt proff batteridrill, 12 volt med lader og 2 batterier et ildsted i Cortenstål.
Kilde: Norges Hyggeligste Håndverker