Selskapets eiere har så langt investert 3,3 milliarder kroner i egenkapital, og Innovasjon Norge har nylig innvilget lånerammer på til sammen 1,5 milliarder kroner. Samtidig har forsinkelser med arbeidstillatelser for tekniske eksperter fra asiatiske leverandører av fabrikkutstyr utsatt produksjonsstarten med fire måneder. Dette har medført ekstrakostnader på 100 millioner kroner og utsatte salgsinntekter. For å sikre en fortsatt nøktern kapitalbruk, iverksetter selskapet tiltak for å redusere kostnader og fremskynde tidspunktet for lønnsom drift-.
– Vi bygger Morrow steg for steg og lærer av egne og andres erfaringer. I en tid hvor mange grønne industriprosjekter sliter, har Morrow sikret statlig støtte gjennom lån fra Innovasjon Norge samt oppnådd store fremskritt som åpner for kommersiell produksjon av LFP-batterier i Q3 2025. Kunder og investorer ønsker å se storskala produksjon før de investerer eller signerer nye avtaler. Utvikling av egen batteriteknologi er et sentralt element i selskapets strategi og vi ligger i dag på en FoU-andel i størrelsesorden 25%”, sier administrerende direktør Lars Christian Bacher.
– For å unngå å ta på oss for mye, har vi satt bygging av neste fabrikken på vent. Selskapet besluttet før jul at det ikke var riktig å utøve opsjonen om ny tomt, men fortsetter dialogen med Arendal kommune om dette. Vi må vise at vi er klare for vekst, og utsetter andre prosjekter som på kort sikt ikke bidrar direkte til verdiskapingen.
Det er gjennomført en kartlegging av mulige kostnadsreduksjoner. Selskapets aktiviteter på Kjeller og kontorlokaler i Arendal sentrum avvikles, og bemanningen på kontoret i Oslo reduseres. Aktiviteten konsentreres til fabrikken i Arendal og forskningssenteret i Grimstad. Prosessen gjennomføres i nært samarbeid med de tillitsvalgte. Det er gjennomført drøftinger med fagforeningene.
– Jeg har dyp respekt for at dette er en vanskelig situasjon for alle våre ansatte som blir berørt. Først og fremst for de som mister jobben, men også for de som blir igjen. Det er verdsatte kolleger vi må ta farvel med fremover. Det er likevel riktig og viktig at vi tar disse grepene for å øke tryggheten for de gjenværende arbeidsplassene. Med rundt 180 ansatte vil vi fremdeles være en stor, privat arbeidsgiver i Agder, sier Bacher.
– Lånerammen fra Innovasjon Norge gir oss en mer langsiktig kapitaltilgang enn vi noensinne har hatt. Og vi har et ansvar overfor eiere, samfunnet, kunder og ansatte å sikre at vi får maksimalt ut av alle ressursene vi har tilgjengelig. Derfor er dette nødvendige grep for å komme ordentlig i gang med batteriproduksjonen, noe som vil gi flere salgsavtaler og tiltrekke nye investorer.