– Regjeringen ønsker at de om lag 300 000 husholdningene i Norge som bruker fjernvarme til oppvarming skal likebehandles med husholdninger som bruker strøm, uten at det går på bekostning av fjernvarmeselskapene. Derfor foreslår vi nå å innføre både Norgespris og strømstønad til husholdninger som bruker fjernvarme, sier energiminister Terje Aasland.
Fjernvarmeprisen har nær sammenheng med strømpris, og en ordning med Norgespris for fjernvarmekunder skal så langt som mulig tilsvare Norgespris for strømkunder. I forslaget som sendes på høring legges det opp til at husholdningskunder som bruker fjernvarme også skal kunne velge om de vil inngå en avtale om Norgespris. Norgespris på fjernvarme vil gi en mer stabil og forutsigbar pris på fjernvarme til oppvarming og tappevann for husholdninger.
Fjernvarmeprisen vil fortsatt være styrt av avtalen mellom kunde og fjernvarmeselskap, men kunder som velger Norgespris vil altså motta eller innbetale et beløp til staten, avhengig av nivået på månedlig gjennomsnittlig spotpris. En Norgespris-avtale vil innebære at staten betaler fjernvarmekunden differansen mellom spotpris og Norgespris dersom spotprisen overstiger Norgesprisen.
Betaler differansen
Dersom spotprisen er lavere enn Norgesprisen vil avtalen innebære at kunden betaler inn denne differansen til staten. Det er den månedlige, gjennomsnittlige spotprisen i kundens prisområde som legges til grunn for beregning av innbetalinger og utbetalinger. For perioden 1. oktober 2025 til 31. desember 2026 er det foreslått et nivå på Norgespris på 40 øre per kilowattime ekskl. mva. Første justering av nivået vil skje fra 1. januar 2027.
Det blir også foreslått at husholdninger som bruker fjernvarme til oppvarming skal ha rett til en statlig stønad som speiler strømstønaden, dersom de ikke velger Norgespris.
– Når vi nå foreslår Norgespris både for strømkunder og fjernvarmekunder, legger vi vekt på trygghet og forutsigbarhet for husholdningene. Fjernvarme avlaster strømnettet og reduserer behovet for investeringer i kostbart og arealkrevende strømnett, sier Aasland.
Forbrukstak
Regjeringen har foreslått at det skal innføres et forbrukstak på Norgespris for strømkunder, og foreslår også forbrukstak for fjernvarmekunder. Siden husholdninger som bruker fjernvarme også dekker noe av energibehovet med strøm, blir det foreslått at forbrukstaket for fjernvarme settes noe lavere enn for strøm, til enten 4 500, 3 500 eller 2 500 kWh per måned per boenhet.
I høringen ber departementet særlig om innspill på disse nivåene. Administrering av ordningen Regjeringen foreslår at fjernvarmeselskapene administrerer ordningen og blir fjernvarmekundenes avtalepart. Avregningen for Norgespris vil framgå på fjernvarmefakturaen kundene får tilsendt. Det blir lagt opp til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forvalter og fører tilsyn med ordningen.
Det blir foreslått at Norgespris på fjernvarme følger samme regler om bindingstid og varighet som for Norgespris på strøm.
Høringsfristen er satt til 22. april 2025.