– Vårt fokus har vært å bygge et virtuelt kraftverk (VPP) som kan kontrollere latente laster som ordinært ikke medvirker til å stabilisere eller utnytte nettet optimalt. Majoriteten av disse finnes etter vår erfaring bak måleren hos konsument, borettslag, bedrifter og noen industrielle strømkunder. Ikke bare er de disse lastene flest og best distribuert, men de har også stor iboende fleksibilitet som tilsier at med et automatisk, fleksibelt forbruk, så kan du spare betydelig på implisitt fleksibilitet gjennom å anpasse seg til gjeldende markedsdesign med spotpris og nettleie. Først da kan man legge til rette for maksimalt med besparelser, sier Adrian Larsen, CEO i NeoWatt.
Selskapet ble etablert i 2023 og tilbyr en enkel måte å automatisere strømforbruket for næringsbygg, boliger, leiligheter, hytter eller elektriske biler uavhengig av strømleverandør.
Behov for økt fleksibilitet
Bakgrunn for selskapet er at både aktører som drifter strømnettet (DSO + TSO), samt BRP (salg og produksjon) og DER (strømkunder) ønsker bedre oppløsning og forutsigbarhet med tanke på forvaltning av energi.
– Spesielt på forbrukersiden og bak strømmåleren eksisterer det store muligheter for å optimalisere latente laster og forbruk. Samtidig, finnes det en rekke signaler for "eksplisitt fleksibilitet" hvor NeoWatt kan agere på behov fra nettselskapene og forvalte energiforbruket i ditt hjem, bil eller hytta for løpende inntekter fra et fleksibelt forbruk, sier Larsen.
Fjerner flaskehalser i strømnettet
Han peker på behovet for større kapasitet for å muliggjøre elektrifiseringen av energiforbruket, både på det norske og globale strømnettet.
– Historisk har fokuset vært på utbygging av fysisk kapasitet, men selv om det investeres stort i utbygging av distribusjons- og transmisjonsnett, så er man avhengig av å kunne forvalte forbruket til strømkunder bedre, for å gi best utnyttelse av infrastrukturen. Her kommer fleksibilitet inn i bildet.
– Både som strømkunder, ingeniører og teknologer så vi dette som et spennende problem å løse i forbindelse med kostnader for utbygging av nett, og for raskere adaptasjon av eksisterende nett. I dag flyttes alle kostnader for investeringer direkte til strømkunden, og samtidig forhindrer manglende infrastruktur samfunnskritiske funksjoner og fremtidig økonomisk vekst. Vi er derfor opptatt av å jobbe for et sømløst strømnett, uten flaskehalser, sier han.
Tett samarbeid med kraftprodusenter, nettoperatører og andre aktører
Larsen forteller at NeoWatt jobber agnostisk med alle aktører for å sikre at informasjonsflyten tjener alle parter.
– Nettselskapene vi jobber med er knyttet Euroflex og handelsplattformen Nodes. Dette er en arena for gjensidig læring og deling av innsikt som bidrar til god fremdrift blant partene som tilbyr og trenger fleksibilitet. Samtidig er aktører som Elhub og Statnett involvert i Euroflex, men også parter vi engasjerer direkte med spørsmål om reservemarkeder og hvordan behovet for lokal fleksibilitet og reserver kan sameksistere for å styre en felles tilnærming til fleksibilitet.
– Kraftprodusenter og strømsalgselskaper snakker gjerne med oss om hvordan de kan tilby bedre og mer lønnsomme produkter til sine kunder og samtidig unngå ubalanser, sier han.
Etablerer en «virtuelle strømkontoen»
NeoWatt knytter seg til eksisterende laster digitalt via Wifi eller 4G, eksempelvis varmtvannsbereder, elbil, elbillader, varmepumper, panelovner eller annet strømforbruk.
– Når vi kan overvåke og snakke med disse lastene sørger vi for løpende besparelser uavhengig av hvilken strømleverandør eller nettselskap du benytter deg av. Her observerer man så mye som 20-40 prosent besparelser på strømregningen for smartere flytting av brukerne sitt forbruk til billigere timer, samt billigere og eller forutsigbar nettleie. Personlig sparer jeg to trinn på min nettleie som utgjør så mye som 400 kr per måned om vinteren. Gevinsten avregnes av de respektive leverandørene, ikke hos NeoWatt.
– Samtidig jobber vi med Volue og deres e-nabo løsning, som gir muligheter for nettselskap i Euroflex og utenfor, å delta i å engasjere kundene sine i mer fleksibelt forbruk. Først ut er NorgesNett, hvor brukere av NeoWatt i tillegg får automatisk får 125 kr per måned i rabatt på nettleien hver måned ved å bruke våre tjenester og inntekter fra Euroflex.
Inntektene fra Euroflex avregnes hver time, for både å stille laster tilgjengelig og regulering opp og ned av forbruk. De utbetales brukerne månedlig etter endt handelsperiode.
– Vi jobber nå med å legge til flere inntektskilder for brukere, inklusive Statnett sine reservemarkeder som vil komme i tillegg til det vi allerede leverer fra nettselskapene. Slik får brukerne maksimalt med inntekter og besparelser, helt automatisk, som avregnes og utbetales løpende, sier Larsen.
Samarbeider med automasjonsselskapene
Selskapet samarbeider også med automasjonsselskaper og tjenestetilbydere av smarte styringssystemer og energieffektivisering som Properate, som forvalter næringsbygg og formidler fleksibiliteten byggene representerer via Neowatt til markedene.
– Aktører som Properate er ansvarlige for at forretningsprosesser og inneklima ikke påvirkes negativt, mens vi har ansvaret for penge- og informasjonsflyten i næringsbyggene for å maksimere besparelser og inntekter. Næringsbygg som installerer et slikt system får både lavere energiforbruk i kWh, lavere energikostnader i form av redusert nettleie og strømkostnader, i tillegg til inntekter fra fleksibilitetsmarkedene.
– For brukere som har batteri, så bruker vi dette til både «load shifting» og «peak shaving». Fra andre kvartal 2025 vil vi også tilby "valley-filling", som betyr at de som produserer solenergi, får muligheten til å nyttiggjøre den energi med bedre økonomisk avkastning. Vi kan flytte produksjon i negative spot pris timer og "dumpe" energi i elbil, varmtvann, boblebad eller kjøling for å sikre at man ikke blir utsatt for unødvendige kostnader.
– For borettslag og større bygg vil vi nyttiggjøre samme prinsipp, med muligheten til å spare på felleskostnader og for eksempel bygge ut kapasitet for elbillading, uten større kostnader til nettselskapet, sier han.
Savner en «uavhengig aggregator-rolle»
Han opplever myndighetene som åpne til dialog og at det er et genuint ønske å lytte til aktører for å sikre god implementering av EU-direktiv og samtidig ivareta norske interesser.
– Vi er generelt fornøyd med myndighetenes rolle, men vi trenger en fullverdig "BSP-rolle", eller en uavhengig aggregator rolle i landet. Det vil gjøre det enklere for aktører som oss å samle laster fra ulike BRPer uten balanseansvar. En slik type rolle vil både drive kostnadene med reservemarkedene ned og tilføre store mengder, distribuerte ressurser til strømnettet som tjener hele verdikjeden.
Hvordan planlegger dere å utvikle tjenesten videre?
– Vi jobber stadig for å gjøre det enda enklere for strømkunder å delta i markedene for fleksibilitet, og at de får enda bedre betalt for sin fleksibilitet med enda flere typer laster og produsenter. Dette er nøkkelen for å sikre tilstrekkelig likviditet og kontinuitet i markedene for likviditet, avslutter Larsen.