Fredrik Hem-Andersen i DEHN Norge deltok sist torsdag på et seminar hvor han belyste hvilke vurderinger som foretas, hvilke fallgruver som finnes og hvilke beslutninger som bør fattes.

Ett eller flere solcelleanlegg på taket øker ikke sannsynligheten for verken lynnedslag eller risikoen for å bli truffet.

– Det er mange som tror det, men det stemmer ikke. Det er en myte, forklarer daglig leder Fredrik Hem-Andersen i DEHN Norge. Han er samtidig tydelig på at lynavledere som står for nær solcellepanelet KAN gi overslag ved nedslag.

På lynvernseminaret, i regi av NEK (Norsk Elektronisk Komite), ga Hem-Andersen verdifull innsikt i prosjektering og hvordan man foretar installasjon av lynvernanlegg. I løpet av seminaret gikk han gjennom hvordan man kan etablere god lynbeskyttelse med basis i standardsamlingen NEK 320.

Metodikker for lynbeskyttelse omhandler grunnleggende prinsipper, risikoanalyse, lynbeskyttelsesystem og solceller, samt overspenningsbeskyttelse. På seminaret vil derfor DSB forklare hvilke regler og krav man forholder seg til og en professor for NTNU introdusere hvilke prinsipper for lynvernanlegg som er beskrevet i NEK 320 og gjennom en studie informere om hyppigheten av lyn i ulike deler av Norge.

Les mer her: https://www.nek.no/event/lynvernseminar-2025/

Risikoanalyse første steg i beskyttelsen

Hvert år er det 120.000 lynnedslag i Norge. Lynnedslag fører til forsikringsutbetalinger på flere hundre millioner kroner. Likevel er det følgeskadene som er mest dramatiske, spesielt for bedrifter. Nedetid, driftsstans og tap av verdifull informasjon kan overstige erstatningen fra forsikringsselskapene og føre til betydelige finansielle tap. En risikoanalyse av faren for lynnedslag for å vurdere behovet for adekvate lynvern bør alltid være første steg. 

Det har Norsk Elektronisk Komite forfektet lenge.

– Som en generell regel bør man foreta en risikovurdering av behovet for lynvern når man installerer et solcelleanlegg. Standarden NEK 320 gir en god metode for dokumentasjon av risiko. Den er basert på NEK IEC 62305 og har stor anerkjennelse internasjonalt. Med risikovurderingen på bordet kan du lettere foreta valgene som er riktig for ditt anlegg, sa Lars Ihler, fagansvarlig for lynvern i NEK, allerede for tre år siden.

Les mer her: https://www.nek.no/2022/03/02/lyn-kan-gi-kostbare-utfordringer-for-solceller/

Flere målgrupper for informasjonen

Blir det direkte lynnedslag i solcellemodulene (direkte) eller i nærliggende strukturer, kan det forårsake betydelige skader. En høy energiutladning fra nedslaget kan skade elektroniske komponenter som omformere, batteristyringsystemer og kabler. Dette kan forårsake både funksjonstopp, samt forårsake branner og eksplosjoner. Ved indusert lynnedslag, som ofte foregår hvis det er mye tordenvær, kan elektromagnetisk induksjon føre til overspenning, noe som igjen kan føre til komponentskader eller ytelsesnedgang. Den tredje varianten, som skjer hvis lynet treffer bakken, fører overspenning gjennom jordingsystemet til solcellesystemene. Hvis systemet ikke eliminerer overspenningen totalt kan overspenningen komme inn kretsene og skade kritisk utstyr.

– Du trenger ulike typer overspenningsvern, avhengig av om lynet treffer direkte eller ikke. Overspenningsvern Type 1 er nødvendig ved direkte lynnedslag i anlegget, ved indirekte lynnedslag holder det med Type 2.  Standarden NEK 320 baserer seg på internasjonale standarder i IEC 62305 for å avgjøre risikoen for lynnedslag i solcellepanelet, opplyser Hem-Andersen i DEHN Norge.

– Seperasjonsavstandene må beregnes og avhenger av høyden på bygget, hvor mange nedledere du har fra lynavledersystemet ditt og rutenett og fordeling av lynstrømmer på taket hvor solcellepanelet er plassert. Her er det formler i standarden som beregner avstandene. Alt fra 20 cm til 80 cm, sier han.

– Mitt hovedbudskap er alltid å benytte den internasjonale standarden mot lyn. Der finner man mange fine føringer og regler på hvordan dette skal gjøres.