Det sier Eystein Garberg, leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, noen dager etter den vellykkede kvinnekonferansen i Trondheim i spann med NHO Elektro Trøndelag. Her var nettopp kvinner i bransjen et gjennomgående tema.
![]() |
Eystein Garberg, leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag. |
Husmorferie
Men selv om både EL og IT Forbundet og NHO Elektro er enige om at vi trenger å rekruttere flere kvinner til bransjen, samt beholde de vi har, er det tydeligvis fortsatt bedriftsledere som rynker på nesa.
Fagforeningen fikk nemlig tilbakemelding fra enkelte medlemmer som ikke fikk lov til å dra på konferansen, og de snakket med flere på konferansen som måtte kjempe for å få lov.
«Noen ble møtt med at dette var «bortkastet tid» og at «det er for dyrt» selv om fagforeningen betalte alt. Noen omtalte også konferansen for «husmorsferie». Dette er dessverre realiteten i enkelte bedrifter, så noen sjefer trenger en oppdatering av holdningene sine», var fagforeningens dype hjertesukk etter konferansen.
– Tenker kun kortsiktig profitt
Siden dette er et initiativ til å bedre rekruttering og beholde kvinner i bransjen, oppfordret fagforeningen bedriftene til å dekke lønnen for sine ansatte som deltok disse to dagene. Men 73% av deltagerne oppga at bedriftene deres ikke ville ta denne kostnaden, viser fasiten.
Garberg, som innledet konferansen ved å ta forsamlingen gjennom fagforeningens historie, sier det er interessant å se hvor forskjellig bedriftene reagerer på et slikt initiativ.
– På den ene siden har vi de som lar alle sine kvinner deltar, betaler lønna for begge dagene og viser dem stolt fram på sin Facebook-side. På den andre siden har vi dessverre bedrifter som nekter sine ansatte fri, eller som mener det er for kostbart å la de delta. Selv om vi i slike tilfeller tilbyr oss å betale lønna, mener altså enkelte sjefer at de ikke kan miste to dager med inntjening.
– Hadde det vært små firmaer med 2-5 ansatte kunne jeg forstått det, men vi snakker om store, multinasjonale konsern. For oss fremstår dette som et tydelig skille, der noen bedrifter ser på sine ansatte som individer mens andre kun ser på de ansatte som arbeidskraft.
– Og så har vi bedriftene i mellom ytterpunktene, som lar gammeldagse holdninger gjøre det ubehagelig å be om fri.
Nyttig nettverksbygging
Det er mange kvinnelige elektroarbeidere som opplever å være den eneste kvinnen på byggeplassen eller i bedriften. Derfor tror Garberg at det å få delta på en slik konferanse vil være nyttig for de fleste på lang sikt.
– Hvis man bygger et nettverk på tvers av bedriftene får man noen å dele erfaringer med i det daglige, og man har flere å prate med om hvordan man kan håndtere ulike situasjoner. Vi mener derfor at et slikt arrangement bidrar til å hindre frafall fra bransjen. Det bør alle være opptatt av!